Mamma får registreras som pappa

En transsexuell person som födde sitt barn som kvinna har fått rätt av Förvaltningsrätten i Göteborg att registreras som barnets far, uppger SVT:s Västnytt och gp.se.

Utslaget kommer efter en tvist med Skatteverket som vägrade mannen som juridiskt bytt kön att få registreras som sitt barns far.

I domen säger Förvaltningsrätten bland annat att mannens "rätt till ett fullt erkännande av sitt juridiska könsbyte, samt hans och (barnets) rätt till skydd får anses väga tyngre än det allmännas behov av att registrera en biologisk mor till varje barn".

Enligt GP kom en liknande dom i april i Förvaltningsrätten i Stockholm, ett utslag som Skatteverket överklagade till kammarrätten som också givit prövningstillstånd. Än finns således ingen praxis i frågan.

Men RFSL som drivit frågan är nöjda efter det nya utslaget.
– Det svenska rättsväsendet har nu flera gånger visat att det ligger före svenska myndigheter när det gäller att förstå och anpassa sig till den rättsliga utvecklingen, säger Ulrika Westerlund till SVT Västnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".