Katrina Folland på Göteborgs stadsledningskontor. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

"Smart stad" ska hjälpa Göteborgarna

"Jag tror att man kommer märka av det ganska mycket som medborgare"
4:35 min

På konserthuset i Göteborg anordnades idag Samhällsbyggnadsdagen där man bland annat pratade om "Smart City", EU-projekt som ska göra livet enklare i Göteborg.

Begreppet Smart City är inte helt lätt att definiera. Men de flesta tycks vara eniga om att en av grundpelarna är att smarta IT-lösningar ska förenkla för invånarna i staden. Ett exempel kan vara smarta appar för att betala i kollektivtrafiken.

Smart City-projekten finansieras av EU, vilket ger möjligheter för Göteborg man annars skulle ha svårt att få, säger Katarina Folland som är koordinator för projekten på Göteborgs stadsledningskontor.

– Vi får göra det här innovativa som kanske inte lönar sig än, det lilla extra, säger Katrina Folland.

En viktig punkt för projekten är jobba mot en högre energieffektivitet. Och en av de saker som Katrina Folland berättar om är Celsiusprojektet, ett projekt där Göteborg visar vägen för fjärrvärmens framtid i EU.

– Det finns väldigt mycket spillvärme i Europa, det skulle kunna räcka till att värma hela EUs boendebestånd om man visste hur man tog tillvara på den.

Och kompetensen kring att ta hand om den finns i Göteborg som är en föregångsstad vad det gäller fjärrvärme. Nätet började byggas under mitten av 1900-talet och byggdes sedan ut kraftigt under 80-talet. Idag är sytemet ungefär 120 mil långt och värmer 90 procent av göteborgs flerbostadshus och över 10 000 villor.

– Vi har ganska mycket att lära ut, och därför samarbetar vi med London, Rotterdam, Genua och Köln, där alla bygger demontrationsanläggningar och lär oss av varandra, säger Katrina Folland.

Men vad betyder då de här projekten egentligen för staden och invånarna? Hur kommer Göteborgarna märka av att man bor i en Smart city? Det är ingen lätt fråga att svara på säger Katrina Folland, men hon tror att det kommer märkas ganska mycket, fram för allt genom digitala lösningar. Bland annat hoppas hon på en digitalisering av kommunala tjänster och smidiga IT-lösningar som ska låta medborgarna att styra sin elanvändning.

– En ökning av sådana saker tror jag att medborgarna kommer kunna se i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".