1 av 2
Martin Wannholt är glad för alla personröster. Foto. Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 2
Rösträkning pågår i kommunfullmäktige i Göteborg. Bild från kommunens webb-TV.

Wannholt "kuppades" in i kommunstyrelsen

När den nya kommunstyrelsens skulle väljas i Göteborg på torsdagkvällen uppstod ett smärre kaos. När krutröken lagt sig hade moderaten Martin Wannholt valts in i kommunstyrelsen mot partilinjens vilja.

När den nya kommunstyrelsen skulle väljas i Göteborgs kommunfullmäktige på torsdagskvällen begärde Vägvalets Tom Heyman att ett proportionellt val skulle genomföras, i enlighet med kommunallagen. Något han också fick igenom med hjälp av partikamraterna och moderaternas Wannholt.

Det innebär att samtliga 81 ledamöter på lappar fick skriva 13 namn på vilka de vill se som kommunalråd. Det ledde till att moderaten Martin Wannholt fick en plats i kommunstyrelsen trots att Moderaterna tidigare i veckan beslutat att inte nominera honom. I andra änden av valet så tappade Miljöpartiet en plats i kommunstyrelsen.

Men frågan är dock vem Martin Wannholt företräder. Själv kallar han sig moderat, men i frågor om Västlänken och trängselskatten är han "Samverkande Göteborgare" tillsammans med Vägvalet. Frågan är nu hur moderatledningen kommer att hantera det.

När det gäller kommunstyrelsens ledning valdes Anneli Hulthén som väntat till ordförande. Ulf Kamne blir förste vice ordförande och Jonas Ransgård andre vice ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".