Foto:Erik G Svensson/Scanpix.

Det blir inget sittförbud för tiggare

Det blir inte några skyltar om sittförbud på järnvägstationer. Företag Jernhusen backar nu från sitt kritiserade förbud som skulle utestänga tiggare från att sitta på deras bänkar. 

Det var tidigare i veckan som det blev känt att det statliga svenska företaget som förvaltar många järnvägstationer Jernhusen ville sätta upp skyltar om sittförbud på flera tågstationer. Företaget tänkte sätta upp skyltar på bänkar för att inte fattiga EU-medborgare som värmer sig på stationen skulle sätta sig där.Skylten skulle tala om att bänkarna enbart var till för resenärer med giltig biljett. Jernhusen äger bland annat Göteborgs centralstation och Alingsås station.

Men nu har man ändrat åsikt:

– Det blev fel. Vi kommer inte sätta upp fler skyltar på stationer i den här frågan - det är ett samhällsproblem som inte Jernhusen ensamt kan lösa, säger Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen.
-Vi kommer att ta initiativ och samla olika berörda aktörer på en ort, såsom kommun och hjälporganisationer, för att hitta en lösning som är bra för alla parter, säger hon.

I Linköping har ett sådant samarbete inletts i veckan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".