Joel Danielsson, enhetschef psykiatrin Mölndal. Foto: Carolina Nilsson

Bättre vård när psykiatriska mottagningar slås ihop

"Jag tror patienterna kommer märka en förbättring"
1:36 min

Idag öppnar den nya öppenpsykiatriska mottagningen i Mölndal, som är en sammanslagning av mottagningarna i Mölndal och Härryda.

 

Mottagningen kommer att ha lika mycket personal och samma antal platser som innan, men vården ska bli bättre.

– Vi såg att det kunde skilja sig ganska mycket på vilken vård man fick beroende på var man bodde. Nu får vi en större möjlighet att ge specialiserad vård, säger Tobias Nordin är verksamhetchef för Psykiatrin i Göteborg.

 Beslutet att slå ihop mottagningarna i Mölndal och Härryda togs för två år sedan och under fredagen väntas de första patienterna. Det byggs och borras fortfarande medan enhetschefen Joel Danielsson visar runt i dom nya lokalerna.

– Vi har satsat på ljusa lokaler med många växter för att skapa en lugn och trygg miljö, förklarar han.

 Om drygt en vecka slås ytterligare två mottagningar ihop när mottagningen i Partille flyttar till Gamlestan. Men sammanslagningarna har fått kritik, både från vårdpersonal och från oroliga patienter som får längre resväg.

 För många med psykisk sjukdom är det viktigt att ha nära till vården eftersom man inte orkar åka så långt, hur tänker ni kring det?

-        I de fall där det blir ett stort problem måste vi försöka hjälpa till. Det kan handla om samverkan med kommunen, att någon kan hjälpa patienterna att komma hit. Men jag tror att många kommer uppleva att detta är en förbättring, säger Joel Danielsson, till P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".