Foto: Jens Andersson / SR

Godstågskrock på Västkustbanan

Två godståg krockade mellan Båstad och Grevie vid 11-tiden på lördagen tillföljd av lövhalka. Efter nästan ett dagslångt stopp är trafiken på sträckan åter igång sedan klockan 17.

Under lördagsförmiddagen stod ett godståg stilla vid Hallandsåsen på grund av blöta löv på spåren.

Resenärer mellan Göteborg och Malmö drabbades av stora förseningar efter att hjälploket som skulle skjuta på det godståg som hade fastnat på Hallandsåsen kom in för snabbt och körde in i godståget.

Föraren spräckte läppen i kollisionen och fördes till sjukhus.

Trafikolyckan skedde i höjd med Grevie och det dröjde nästan en hel dag innan tågtrafiken kunde släppas på förbi olycksplatsen. Runt klockan 17-tiden var tågtrafiken igång igen.

– Spåret och hjälptåget måste besiktigas och en ny lokförare rekryteras. Det finns ingen exakt prognos för när trafiken kan återupptas. Men jag skulle tro om cirka tre timmar, sa Monica Näslund, informatör på Trafikverket, tidigare under dagen.

Innan klockan 17 på eftermiddagen på lördagen var SJ:s snabbtåg på Västkustbanan i Halmstad respektive Ängelholm och Öresundstågen i Laholm respektive Ängelholm tvungna att vända.

Bussar ersatte tågen, men trafiken drabbades av stora förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".