Hawa Ismail, som själv utsattes för könsstympning som barn, anser att det finns ett behov av ökad kunskap och att vi måste prata om könsstympning för att förhindra det. Foto: Maria Hansson/SR

Krafttag mot könsstympning

"Du blir en flicka nu, hon ska omskära dig"
1:50 min

Länsstyrelsen i Västra Götaland har dragit igång en utbildningssatsning kring könsstympning av flickor och kvinnor, tanken är att man ska bli bättre på att bemöta de som utsatts eller riskerar att utsättas.

– Min mamma säger så här: du blir en flicka nu, hon ska omskära dig. Jag blev jätterädd och försökte klättra upp i ett träd men mamma höll fast mig, säger Hawa Ismail från Borås som utsattes för könsstympning i Somalia som barn.

Hon minns inte hur gammal hon var när hon blev omskuren. Kvinnan som utförde könsstympningen använde ingen bedövning när hon plockade bort de yttre könsorganen och sen sydde ihop. Det tog lång tid för Hawa att läka och inte förrän hon gift sig och fått barn fungerade menstruationen som den skulle.

– Man kan glömma maten man åt igår men den här grejen sitter fortfarande i min hjärna.

Utbildningssatsning ska förbättra bemötandet För att bli bättre på att möta kvinnor och flickor som utsatts eller riskerar att utsättas för könsstympning utbildas nu personal inom vården, skolan och rättsväsendet i ämnet.

– Det finns olika kunskaper på olika ställen i många delar av Sverige, om man tar på nationell nivå så finns det kommuner och verksamheter som har jobbat bra med de här frågorna men det ser väldigt olika ut, säger Evelina Skog som är ansvarig för satsningen inom länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Så jag skulle säga att det finns ett behov, det gör det, både av att få mer kunskap men också att kunna arbeta med de här frågorna i praktiken.

Gammal tradition WHO räknar med att mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor är omskurna och traditionen som är minst 2000 år gammal är djupt rotad i många kulturer. Trots att kvinnlig omskärelse är förbjudet i flera av de länder där det är vanligt så förekommer det fortfarande. Hawa Ismail säger att om hon inte hade blivit omskuren när hon var liten så hade hon förmodligen varit mobbad och aldrig blivit gift, att på den tiden fanns det inget alternativ, men att det blivit bättre. Hon har själv två döttrar som inte blivit omskurna och hon menar att vi måste prata mer om det här för att bryta traditionen.

– Jag var alltid, alltid arg och irriterad på mamma och undrade varför hon gjorde så mot mig.

Har du förlåtit henne?

– Jag har förlåtit henne för hon är inte den enda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".