#Unggranskning

Unga svenskar mår sämre än jämnåriga européer

"Ungdomars livschanser är mer ogynnsamma i Sverige"
1:09 min

Ungdomar i Sverige mår sämre än unga i andra europeiska välfärdsländer, det visar flera undersökningar. Dessutom minskar inte självmorden bland unga i Sverige vilket de gör i de andra länderna.

Det är höga krav på unga i Sverige idag, det menar 29-åriga Anna som försökte ta sitt liv för sju år sedan.
– Du har så ont i hela dig själv, i hela kroppen och själen och i bröstet och hjärtat. Den smärtan blir så olidlig att det enda svaret eller resultatet du kan komma på för att få en utväg och för att slippa smärtan det är att ta livet av sig. Det är den utvägen, så ont gör det.

Anna försökte begå självmord för att hon inte orkade med allt runt omkring henne, men hon hittades i tid och kunde räddas. Hon såg ingen annan utväg, hon såg inga andra möjligheter att fortsätta leva. Och att det saknas möjligheter och hopp om framtiden tror Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, är något som gör att många unga mår dåligt över och till och med begår självmord för.   

– En viktig förklaring till självmord är ju människors livschanser. Ungdomars livschanser har utvecklats på ett mer ogynnsamt sätt i Sverige än i andra delar av Nordvästeuropa. Alltså jobb, skola och saker som försörjning.

Mer om #unggranskning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".