Snart finns vaccinet mot vattniga dödsdiarrén

2:39 min

400 miljoner människor insjuknar varje år i den vattniga diarré som orsakas av etec-bakterier. Efter ett stort genombrott har har forskningen nu tagit ytterligare ett steg i arbetet med att ta fram ett vaccin mot etec, vilket skulle kunna rädda livet på hundratusentals barn i utsatta låginkomstländer.

Det jobbas i labbet på Sahlgrenska akademien i Göteborg. I många år har arbetet pågått här för att hitta ett vaccin mot etec-bakterien som orsakar vattniga och uttorkande diarréer.

Varje år dör 400 000 människor i världens låginkomstländer i diarréer orsakat av etec-bakterier, enligt Världshälsoorganisatinoen, WHO. Värst utsatta är de små barnen.

Men ett genombrott i forskningen har tagit arbetet närmare ett framtidssäkert vaccin som fungerar på etec-bakterien över hela världen.

– I och med att det inte har funnits sådan här stor kollektion av etec-bakterier tidigare, där man kunnat tittat på detta tidigare, så är det ett stort genombrott. Ingen har sett de här likheterna tidigare. När det kommer till vaccinutvecklingen så visar det att det här är ett bra sätt att förhindra etec-infektionen i framtiden, säger Astrid von Mentzer doktorand vid Sahlgrenska akademien.

Göteborgs universitet har världens största samling, med över 3 500 etec-bakteriestammar. Genom att kartlägga stammarna har forskarna i Göteborg, i samarbete med bland annat Karolinska instituet  och institutet Wellcome Trust Sanger i Storbritannien, kunnat visa att enskilda farliga etec-bakterier har uppstått ur en enda bakterie som sedan spridits över världen.

Barn, vuxna och turister har drabbats av diarré, orsakad av olika typer av etec i lika stor utsträckning. Dessutom är några av bakteriegrupperna över 170 år gamla.

Resultaten innebär att det går att ta fram ett vaccin som både är framtidssäkert, och kan användas över hela världen. Ett stort genombrott i forskning, menar Astrid von Mentzer:

– Det var fantastiskt! Vi visste inte vad vi skulle hitta och den här datan kommer vara tillgänglig för alla forskare, vilket kommer hjälpa framtida forskning kring etec väldgit mycket, säger hon.

Parallellt med att arbetet att kartlägga Etecbakterien pågår arbetet för att ta fram ett vaccin.  Ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet och flera andra parter.

Vaccinet har testas i en första fas på friska vuxna människor i Sverige. Nu flyttas försöken till Bangladesh och en ännu större grupp, 500 personer, där även små barn ska ingå i studien. Om försöken går bra kan ett vaccin vara framme om cirka fem år.

– Vi är väldigt nöjda att vi har kommit så här långt, och att vi snart kan prova vaccinet på den viktiga målgruppen, småbarnen i utvecklingsländerna, säger Anna Lundgren, forskare på Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista