Merit Hemmingson och Ola Hultgren framför Sveriges Radios logga
Merit Hemmingson och Ola Hultgren tolkar Jan Johansson på ny skiva. FOTO: Ivar Huntington/ Sveriges Radio

Merit Hemmingson tolkar Jan Johansson på ny skiva

Merit Hemmingson spelar på Pustervik ikväll
8:03 min

Hon blev rikskänd för sitt sätt att blanda traditionella folkmelodier med musik som pop och jazz. Sedan dess har det varit Merit Hemmingsons signum, att blanda det nya med det gamla. Och vad passar då bättre än att tolka en annan folkkär artist; Jan Johansson. Ikväll spelar hon på Pustervik tillsammans med trummisen Ola Hultgren med sitt nya album "Hommage till Jan".

Nu femtio år efter utgivningen av artisten Jan Johanssons skiva "Jazz på Svenska" är det dags att klä den legendariska jazzpianistens musik i nya kläder. Och det görs av den svenska hammonddrottningen Merit Hemmingson tillsammans med trummisen Ola Hultgren som bland annat spelat tillsammans med Ane Brun och First Aid Kit på en ny vinylskiva; "Hommage till Jan". 

– Det gick en dokumentär om Jan Johansson på TV för tre år sedan när han skulle fyllt 80 år. Och när jag såg den så sa det bara pang, och så kom idén i huvudet. Och så började jag jobba med skivan direkt, säger Merit Hemmingson.

Jan Johansson har bland annat skrivit signaturmelodin till "Här kommer Pippi Långstrump" och han har släppt skivor som sålt i hundratusentals exemplar. Och Merit och Olas tolkningar går hem i alla åldrar, låtarna från "Hommage till Jan" är redan uppe i tusentals klick på Spotify.

– De som lyssnar på oss är både de som lyssnade på vinylskivorna på 70-talet och de som hittar samma skivor idag i secondhand-backar i skivaffärerna, säger Ola Hultgren.

Ikväll kl 20 spelar Merit Hemmingsson tillsammans med Ola Hultgren och gitarristen Simon Ljungman på Pustervik i Göteborg.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".