Gröngul systembolagsskylt. Foto: Peter Stenberg/SR
Foto: Peter Stenberg/SR

Många köper starköl utomlands istället för på Systemet

Utredaren om svenskars ölinköp utomlands.
2:30 min

En av fyra svenskar handlade starköl från gränshandeln i framförallt Tyskland istället för på Systembolaget här hemma under det andra kvartalet.

Bakom undersökningen om var och hur svenskarna köper starköl står HUI Research som gjort rapporten på uppdrag av det alkoholpolitiska nyhetsbrevet Alcohol update.

2000 svenskar tillfrågades andra kvartalet och då visade det sig att en av fyra har köpt starköl via andra kanaler än Systembolaget och krog/restaurang, säger Elin Gabrielsson på HUI Research.

Det kan röra sig om egen utlandsresa, via internet, bekant eller annan person. Av de som köpte på det här sättet köpte 25 procent med sig ett till fem flak öl.  

Rapporten visar att starkölskonsumtionen via de här kanalerna växer och att Systembolaget och restaurang/krog tappar marknadsandelar.

Prisskillnaderna på starköl mellan Tyskland och Sverige samt närheten till gränsen har också betydelse framgår det av undersökningen. 

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".