Spårvagn
Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio P4 Göteborg

Spårvagnsinköpen får kritik

Nu kritiserar stadsrevisionen Göteborgs stad för hur det gick till när spårvagnarna från italienska Ansaldobreda köptes in.

Stadsrevisionen menar att det inte handlar om några oegentligheter men att det fanns stora brister i styrningen och kontrollen.

Stadsrevisionen säger i sin rapport att det alltför ofta handlade om informella och odokumenterade möten och att projektet blev alltför beroende av en enda person, vilket gjorde det hela sårbart.

Göteborgs Stad beslöt i juni 2001 att köpa 40 spårvagnar från den italienska tillverkaren Ansaldobreda. Leveransen av vagnarna försenades i flera omgångar och vagnarna har under åren uppvisat stora fel och brister. Många av vagnarna står avställda i väntan på rostsanering och reparationer.

Under det här året har förändringar genomförts som stärkt den interna styrningen och kontrollen säger Stadsrevisionen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".