Rymdsonden Rosetta och landaren Philae vid kometen 67P Foto ESA
En konstnärlig bild på hur det kunnat se ut när Rosetta, närmast kameran, släpper ifrån sig landaren Philae Foto: ESA/ATG medialab

Göteborgsteknik tog Rosetta till kometen

"En av de mest spektakulära saker man gjort i rymden"
8:33 min

När en landare från rymdsonden Rosetta idag dimper ner på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko gör den det med hjälp av datorer byggda i Göteborg. På Ruag Space i Kallebäck följer man landningen noga.

– Att jaga ifatt en komet är en av de mest spektakulära saker man gjort i rymden, säger RUAG Spaces vd Mats Warstedt.

Företaget har byggt de fyra datorer som finns ombord på Rosetta - som bland mycket annat användes för att väcka farkosten från en två månader lång dvala på vägen.

När landningsmodulen Philae, stor som ett kylskåp ungefär, tar sig loss från Rosetta och landar på kometen är uppdraget att med kameror, sensorer och en borr göra olika mätningar. Intresset är stort eftersom forskarna tror att jorden innan den blev en planet såg ut ungefär som de här kometerna. Genom resultaten kan vi alltså få veta mer om vårt solsystems uppkomst.

– Det här är ett europeiskt rymdprogram men det följs av hela världen, säger Mats Warstedt.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".