Barnläkaren Gabriel Otterman, professorn i pediatrik Cindy Christian och banrkirurgen Johanna Räntfors står framför skeppet i Drottnings Silvias barn-och ungdomssjukhus entré. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Barnläkaren Gabriel Otterman, professorn i pediatrik Cindy Christian och barnkirurgen Johanna Räntfors verkar för samordnad utredning och vård av barn som far illa. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Barnskyddsteam ska hjälpa barn som farit illa

Kirurg: Det går att ge barn som farit illa ett bra liv - om de får hjälp i tid
2:56 min

Nästa år ska ett regionalt barnskyddsteam bildas på Drottnings Silvias barn-och ungdomssjuhus som har bättre och mer enhetliga metoder att utreda om barn farit illa.

Nästa år ska ett regionalt barnskyddsteam bildas på Drottnings Silvias barn-och ungdomssjuhus som har bättre och mer enhetliga metoder att utreda om barn farit illa.

Om just dessa utsatta barn håller sjukhuset ett seminarium nu på onsag eftermiddag.

Barnkirurgen Johanna Räntfors säger att barnläkare på senare år blivit bättre på att vara misstänksamma när skadade barn kommer in på akuten.

– Med den beskrivning vi får från föräldrarna så stämmer det inte med den skada vi ser, säger hon. Då måste vi ta redan på hur den uppkommit och det kan vara början på en utredning om ett barn far illa eller inte.

Vad kan barnen ha råkat ut för?

– Föräldrarna kan ha slagit dem eller brustit i omsorgenom dem  så att de farit illa. Kanske  har de inte fått den mat eller läkarvård de tidigare behövt. Det kan även röra sig om sexuella övergrepp.

Det har ju varit häftig debatt i Sverige  om skakvåld mot spädbarn om det verkligen allvarligt kan skada eller till och med döda barnet. Idag har vi en världsledande forskare här från USA Cindy Christian som säger att  det inte råder någon tvekan om att det skadar.

– There are patterns of certain type of injuries that we see in some cases that leave no dought that the child has been shaken and injured. That´s a reality.

Förutom på forskning stöder hon sig också på många vittnesmål från främst socialt utsatta och stressade föräldrar som i desperation skakat sitt barn som bara skriker och skriker. Ibland vid flera ollika tillfällen.

Gabriel Otterman är barnläkare på Akademiska sjukhuset som sedan några år har ett barnskyddsteam. Ett likande regionalt barnskyddsteam håller på att bildas här med början nästa år.

Vad har du för goda råd att ge kollegorna i Göteborg ?

– Det är viktigt att samordna vården som man ger till dessa utsatta barn.

När man jobbar ihop med ett team med olika professioner med olika kunskaper kan man ställa diagnosen och ibland koppla in socialtjänst eller polis. Alla inom sjukvården har en plikt att anmäla om man känner oro för att ett barn far illa.

Vi ska anmäla om vi har misstankar om att barnet misshandlas fysiskt eller psykiskt, säger Gabriel Otterman.

I teamet kommer två läkare ingå på halvtid, en koordinator psykolog eller sjuksköterska och två kuratorer på halvtid. Målet är att de så småningom ska jobba på heltid och vara jour.

– Vi vill alla tänka gott om föräldrarna och vi vill ju inte att barn far illa - det är svårt. Därför måste vi var än mer duktiga på det,  säger Johanna Räntfors.

– Det är väldigt viktigt att tidigt fånga upp de här barnen för att de ska få en bra framtid. Det finns ju chanser att vrida deras liv till ett bra liv.

Där tycker jag att vi har en väldigt viktig funktion som ger oss väldig energi och styrka att ta tag i de hhär frågorna , avslutar Johanna Räntfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".