Funktionshindrades hjälp

Gärna sociala aktörer men inte vinstdrivande

David Lega: "Bara det blir bra hjälp till dem med funktionsnedsättningar"
1:09 min

Dom rödgröna i kommunstyrelsen vill inte att privata vinstdrivande företag ska ha för stort utrymme när personer med funktionsnedsättning ska få hjälp. Men man välkomnar fler sociala aktörer.

Personer med funktionsnedsättning i Göteborg ska ha rätt att ta hjälp i vardagen även av sådana aktörer som inte är vinstdrivande. Man ska också ha rätt att använda sig av olika hjälpinsatser var dessa än är lokaliserade i stan.

– Vi vill inte skapa en situation där privata företag väljer vilka patienter eller vilka brukare man vill ha. Däremot ser vi gärna att flera sociala företag och organisationer kommer in på marknaden, säger Anneli Hulthén S som är kommunstyrelsens ordförande. 

När kommunstyrelsen sammanträdde igår så antog man ett par nya riktlinjer när det handlar om  individuellt stöd till personer med olika funktionsnedsättning.

Ytterst handlar det om att dom rödgröna är rädda för en alltför stor privatisering av omsorgsmarknaden.
Dom borgeliga däremot vill slå vakt om möjligheten för privata företag att etablera sig än mer på omsorgsscenen.

– Det finns många bra sociala aktörer, det finns många bra kommunala företag, men det finns också bra privata företag som skulle kunna jobba med folk som har olika individuella omsorgs och hjälpbehov, det tycker David Lega som är kristdemokrat i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".