Barn med turkos keps på asfalt. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio P4 Göteborg
Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio P4 Göteborg

Förskolepersonal larmar om vikariebrist och för många barn

Förskolelarm: " för kollegornas skull kan vi inte sjukskriva oss "
1:38 min

Förskolegrupper kan ha större barngrupper än statistiken anger - något som personalen på Virginsskolan 30 i Örgryte/Härlanda känner av.

I ett långt brev till politiker och tjänstemän i Örgryte/Härlanda slår de larm om ohållbara arbetsförhållanden som lett till såväl psykisk som fysisk ohälsa.

--Vi ligger ju på nätterna och har sömnproblem och mår illa. Vi har huvudvärk och så kan vi inte vara sjukskrivna, för vi känner att våra kollegor få dra ett för stort lass om vi är hemma - för vi får inga vikarier.

Vi träffar pedagogerna Jannike Bahlenberg och Linda Ohlsson, som berättar om en arbetssituation så pass ansträngd att en kollega sjukskrivits på grund av utbrändhet. Och det, menar de, är inte så konstigt.

Även om personalen tampas med både bristfälliga lokaler och omorganisationer, är det just vikariebristen som är det stora problemet.

Birgitta Östling är chef för förskolesektorn i Örgryte/Härlanda, och en av de som mottog personalens lista på arbetsmiljöproblem.

– När jag läste brevet blev jag ju självklart klart otroligt orolig. Framförallt måste vi nog planera mer hur vi tänker kring vikariesituationen. I det här tror jag vi kan bli mycket bättre, om vi sätter oss ner och funderar på om vi skulle kunna månadsanställa fler vikarier.

Jannike, Linda och deras kollegor hade helst sett att de hade färre barn att ta hand om.

Men i våras visade det sig att stadsledningskontorets prognos på hur stora barngrupper det skulle bli inte stämde - där fanns hundra barn fler än beräknat.

Men det sågs då inte som något större problem.

– Då tänker vi att vi skulle vilja bjuda in politikerna hit, och vara med en hel dag, för att se vilka konskevenser deras beslut får, säger Linda Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".