Gynekologen Anita Hagstad har många patienter i sin tidbol. Foto: Epp Anderson/Sveirges Radio
När Anita Hagstad hade över 30 patienter på en dag skrev hon till politikerna om fler kollegor. Foto: Epp Anderson/Sveirges Radio

Stor gynekologbrist i Göteborg

"Många kollegor har gått i pension"
1:43 min

Brist på gynekologer i Göteborg har lett till långa väntetider för kvinnor och fulla väntrum. Det är något den 69-åriga gynekologen Anita Hagstad verkligen känner av.

Under sina 40 år som gynekolog har hon inte upplevt ett sådant tryck som de senaste två åren.

Nu kräver hon i brev till Västra Götalandsregionen att man beställer fler gynekologer. Vi ska till hennes gynmottagning på Läkarhuset.

– Hon suckar ibland min kära sköterska Birgitta, att nu är det 20 samtal som väntar. Men de kan tala in på telefonsvararen så ringer hon upp. Vi är nåbara. Det är därför vi märker av det, tror Anita Hagstad.

Hon har cirka 8 000 kvinnor i sin patientstock och på bara tre veckor häromsistes hade hon 297 besök av eller kontakter med sina patienter.

– Här kan du se min tidbok. Som till exempel igår då hade jag en extra kvart i åtta fastän vi vanligtvis börjar klockan åtta. Sedan på eftermiddagen hade jag några extra till.  Det har eskalerat de senaste åren.

Vad tror du det beror på ?

– Många kollegor har gått i pension och det är brist på gynekologer. Sedan har vi ingen att hänvisa till, säger Anita Hagstad.

Hon har en egen mottagning men är övertygad om att de gynekologer som upphandlas tvingas flytta runt på korta vårdavtal vilket enligt henne är förödande för kontinutiteten för patienterna. Hon är kritisk till att mottagningar är snåla med telefonrådgivning  eller stänger kvinnor ute med korta telefontider.

– Vi gör så gott vi kan men vi är snart 70 år.

Men varför fortsätter du - du skulle ju kunna vara pensionerad?

– Jag tycker det är roligt. Det är ett fantastiskt jobb. Jag har många med tre generationer till och med fyra genenerationer som jag fått följa genom livet.

– Men ibland, när jag skriver till sjukvården , när jag ilsknat till för att det har  varit jobbiga dagar så känner jag mig som den enda gynekologen i Göteborg.

Till bl a beställardirektören har hon åter skrivit nu om den skriande bristen på gynekologer och hotar med att "bussa" sina patienter mejlledes på politikerna om det inte blir en förbättring.

--Det är många bitchiga damer jag har här .

Så hur vill du att de ska påverka politikerna?

– Att få tillgång till doktorer och att de ska arbeta under goda förhållanden och så om kontinuiteten. I Norge är det  en kvalitetsfaktor när man upphandlar men jag tror inte man har det alls här.

Det går ju snabbare och bättre att ta hand om patienter vars historia man känner väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".