Gynstol på gynmottagning . Foto: Pontus Lundahl/TT
Gynstolen står sällan tom. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tillgången på gynekologer ses över

Beställardirektör:"göteborgskor går oftare till gynekolog än andra i regionen"
1:46 min

Det sägs råda skriande brist på gynekologer i Göteborg med hårt anstränga akutmottagningar och kliniker. I morse berättade vi om en privat gynekolog som larmat regionen.

För första gången ser man i hela regionen över hur tillgången på gynekologer och behovet av dem verkligen ser ut - det gör man även lokalt i Göteborg.

Beställardirektören vid hälso-och sjukvårdsnämdernas kansli Ralph Harlid tror att gamla vanor delvis kan förklara bristen.

– Våra siffor talat för att det är väldigt god tillgång i alla fall i Göteborg. Vi har inte minskat vår beställning - inte heller ökat den men ändå har antalet besök till specialiserad gynekologi i Göteborg ökat med sju procent på bara ett år - och det är mer än befolkningsökningen, konstaterar Ralph Harlid.

Många gynekologer har på senare år gått i pension eller ner i arbetstid. . Enligt Ralph Harlid är det svårt att rekrytera gynekologer just till öppenvården då man verkar vilja vara knuten till sjukhus.

Göteborg skiljer genom hävd ut sig från tiden man hade ett eget landsting.

– I Göteborg söker man väldigt mycket gynekologi hos specialister medan man utanför Göteborg får en del av sina behov tillgodosedda på vårdcentraler av allmänläkare som även kan gynekologi.

Det kan vara en förklaring till att man upplever en brist i just Göteborg, anser Ralph Harlid.

Tanken är att Vårdcentralerna ska ta hand om lättare besvär och PMS medan gynekologer hjälper vid svårare fall som barnslöshet underlivscancrar och blödningsrubbningar.

Men i Göteborg går man även med sina mindre åkommor till sin gynekolog och då gärna privat -  som Pia Collberg.

– Jag har inget erfarenhet om någon brist för jag har gått hos samma gynekolog i 25 år - privat.

– Det är över 200 kontakter med privatpraktiserande gynekolog per tusen kvinnor i Göteborg - i Skaraborg är motsvarande siffra omkring 30 per tusen kvinnor.

Är det en kulturskillnad snarare än medicinsk?

– Ja, det finns inget som tyder på att kvinnor i Göteborg skulle vara sjukare än andra i rergionen, säger Ralph Harlid.

Men kvinnor vi mött verkar ändå ganska nöjda

– Det har inte varit något problem alls säger Katarina som rätt nyligen blivit mor och som tidigare gått hos flera olika gynekologer.

– När jag behövt har jag fått vänta några veckor, säger Sara . Helst hade jag velat komma till fortare men det har ändå varit OK.

Unga Besa har bara gjort ett besök - till Angereds ungdomsmottagning - och där gick fort att få tid och hon var nöjd.

Likaledes unga Fina kan ännu gå till ungdomsmottagningen men skulle hellre vilja gå till en vårdcentral. Hon tycker att informationen är dålig om vad som gäller och vilka möjligheter hon har.

Jenny är samordnare för kvinnor med psykiska bevär - de 6-7 medelålders och äldre kvinnor hon hjälpt till gynekolog har samtliga gått privat för kontinuitetens skull och för att inte ideligen behöva förklara deras mentala tillstånd.

En kvinna som inte vill säga sitt namn förklarar varför hon likt många äldre men även en hel del yngre göteborgskor gått till privat gynekolog.

– Det kändes behagligare än att sitta i ett väntrum på ett stort sjukhus med mängder med folk .Det tycker jag var pinsamt. Då var det enklare att gå privat. Nu har han som jag hade gått i pension så nu har jag inte varit hos en gyneolog på många många år - och jag är glad att jag slipper...

Översynarna görs för att ge politikerna möjlighet till bättre prioriteringar. De kommer visa om patienterna går till fel vårdgivare och om man i sådan afall måste göra något åt det. De kan även resultera i att man behöver beställa fler gynekologe. Regionöversynen ska vara klar i februari

Den 1 januari börjar patientmaktslagen gälla. Då kan man söka specialist, som gynekolog , inom öppenvården var som helst i landet.  Möjligheten att välja gynekolog inom regionen finns redan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".