Missing people Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
Missing people Foto: Maja Suslin / TT

Missing People kan i framtiden förhindra självmord

"Vem som hjälper dig är fullständigt irrelevant bara någon gör det"
1:21 min

I Göteborg ska man pröva om Missing People kan komma att få en aktiv del i att förhindra självmord. 

Just nu pågår det flera insatser i Göteborg och Västra Götalandsregionen inom psykisk vården och inom suicidprevention. En av satsningarna är en förstudie som bland andra Suicidprevention i väst har med Missing people där man tittar på om de eventuellt kan vara en samhällsresurs när det gäller att förhindra självmord. Under deras insatser att leta efter försvunna personer stöter de ofta på självmordsbenägna personer och hur de agerar kan spela en viktig roll, det menar Peter Friberg vars dotter begick självmord när hon var 25 år.

--Ett självmord är den absoluta punkten och efter det finns det ingenting att göra,så länge du inte har nått dit så finns det möjlighet att komma vidare. Vem som hjälper dig vidare, det är fullständigt irrelevant bara någon gör det.

Peter Fribergs dotter tog sitt eget liv för sju år och för de anhöriga har inget varit sig likt sen dess. De kunde inte förställa sig att hon skulle göra något sådant och nu menar han att det är viktigt att de som ofta stöter på självmordsbenägna person som Missing People gör borde veta hur de ska agera i sådana situationer. I den här förstudien undersöks om Missing people kan användas mer när det gäller att förhindra självmord.
Om det visar sig att de kan bli en samhällsresurs så kommer det vara ett riksomfattande samarbete med Missing People. Kenneth Söderlund är vice ordförande i Missing people i Göteborg och också projektledare för det här projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".