Katrin Andersson. Foto: Mia Pettersson
Katrin Andersson. Foto: Mia Pettersson

Partilles nya centrum skjuts fram på obestämd tid

"Svårt att få klara besked"
1:32 min

Hyreshus nära köpcentrat Allum i Partille har stått tomma under flera år i väntan på att köpcentrat ska byggas ut. Men om och när det blir är oklart.

För två och ett halvt år sedan tvingades vissa hyresgäster i Partille flytta för att ge plats åt en utbyggnad av köpcentrat Allum. Men någon sån har inte blivit av och de som flyttade får nu se sina gamla lägenheter hyras ut på nytt.

– Klart man var besviken, det är ju ens hem och man måste ändra på det. Och det är klart att det var jobbigt att flytta, säger Katrin Andersson.

Hon är en av dem som 2012 fick besked om att hon var tvungen att flytta från huset på Galoppvägen. Men beslutet att det skulle rivas, det gäller inte längre. 

På stadsbyggnadskontoret i Partille är Jörgen Hermansson chef. Han berättar att projektet sedan länge haft grönt ljus från kommunens sida.
– Det var så långt förberett att det bara återstod beslut i kommunfullmäktige. Och därefter skulle detaljplanen vinna laga kraft.

Han tycker att kommunen har svårt att få klara besked från Steen och Ström, som äger Allum. Både när det hela kan tänkas dra igång och varför det dragit ut så på tiden.

Och lägenheterna på Galoppvägen är inte de enda bostäder som berörs av byggprojektet.
– Det allra viktigaste när vi nu gör ett nytt Partille centrum är att få in bostäder och då har vi föreslagit Steen och Ström att vi ska få förvärva de fastigheter som var tänkta att bli bostäder så att vi kan gå vidare med den delen av projektet medan de fortsätter att planera för sin expansion. Vi har väntat i två och ett halvt år och kan inte vänta längre, säger Jörgen Hermansson.

Och Katrin, som flyttade från sin lägenhet på Galoppvägen i onödan, fick nyligen veta att någon annan nu fått hyra hennes lägenhet.
– Man var förvånad och självklart besviken igen. För man vill inte flytta, man vill inte hålla på och hoppa runt.

Steen och Ström säger i en kommentar till P4 Göteborg att projektet inte har några fastställda tider men att de jobbar för att komma framåt så fort som möjligt. 

– Det är viktigt att samtliga funktioner och intressen kan mötas så det blir en långsiktig hållbar lösning. I slutänden handlar det om att få en bärighet i investeringen samtidigt som vi måste möta kommunens behov och intressen. En utmaning ligger i det geografiska läget, med tanke på kupering, bebyggelse och motorväg. Vi vill utveckla Partille centrum tillsammans med kommunen och vi ser också att det finns en efterfrågan, säger Steen och Ström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".