Vid den vanligaste operationen avlägsnas den främre delen av ena tinningloben. Foto: Sahlgrenska akademin
Vid den vanligaste operationen avlägsnas den främre delen av ena tinningloben. Foto: Sahlgrenska akademin

Få opereras mot epilepsi trots goda resultat

"Stort steg att tänka sig att operera i hjärnan"
3:15 min

Att operera personer med svår epilepsi är en säker behandlingsform med låga risker. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

Trots det är det fortfarande bara en bråkdel, mellan 50 och 60 personer, som opereras i Sverige varje år och väntan på utredning för operation är i genomsnitt så lång som 20 år.

– Det är för få personer som remitteras och det finns begränsade resurser att ta emot patienterna när remissen är skriven, säger Johan Bjellvi, en av forskarna bakom studien.
– Att de inte remitteras kan bero på att patienter har ett motstånd mot att tänka sig att operera i hjärnan men det kan också vara så att neurologer inte vet exakt vilka patienter som skulle ha nytta av en sån operation.

I undersökningen har man tittat på 865 patienter som sedan 1996 och fram till 2000 genomgått operation för sin epilepsi. Bara tre procent, 25 patienter, visade bestående komplikationer av ingreppet.

Hos Svenska Epilepsiförbundet håller man med om att metoden i dag är underanvänd.
– Det är för få som får möjligheten att påbörja undersökningar så att man kan få kirurgi, säger Börje Vestlund, ordförande, till TT.

Enligt honom hör många av sig till förbundet och berättar att de vill bli opererade, men inte får det.
I dag är många epilepsipatienter tungt medicinerade, med flera olika läkemedel samtidigt. Men den grupp som framförallt kan dra nytta av en operation är de som inte svarar på medicinering.

Epilepsioperation

Själva operationen kan se olika ut, men det vanligaste är att kirurgen tar bort den främre delen av tinningloben, alltså en del av storhjärnan. Som en biverkning har forskare funnit viss negativ påverkan på minnet, något man dock även sett hos epilepsipatienter som enbart medicinerats. 60 000 svenskar är diagnostiserade med epilepsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".