Anneli Hulthén Socialdemokraterna
Anneli Hulthén (S). Foto: Tobias Edlund / SR

Kritik mot EU:s sophantering

"Vi riskerar barnens hälsa"
1:22 min

Den rödgröna majoriteten i Göteborgs kommunstyrelse vill ha tuffare regler för EU:s export av sopor till tredje världen. 

– Avfall som exportvara är ett problem idag. Man exporterar farligt avfall till länder som kanske inte är så noga med var man lägger det. Vi riskerar framförallt barnens hälsa i dessa länder.
De får bland annat i sig tungmetaller som är restavfall från oss, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande.

Det är miljödepartementet som skickat ut en remiss där landets kommuner kan komma med kritik och tankar kring det uppdaterade avfallsdirektiv som länderna i EU ska ena sig kring.

I flera stycken är förslaget till uppdatering av EU:s avfallsbestämmelser en skärpning av det gamla direktivet. Men skrivningen räcker ändå inte, tycker en hel del som svarat på remissen.

De borgerliga i kommunstyrelsen passar än så länge på att komma med egna förslag. De rödgröna vill däremot se ett stopp för återfyllning av mark med olika avfallsfraktioner. Man skriver i remissvaret att det i de allra flesta fall handlar om ren miljöförstöring när man använder sopor och avfall för återfyllning av mark. Sen behöver man då, enligt de rödgröna, skärpa EU ländernas avfallsexport till fattiga länder. Dessa länder saknar ofta en lagstiftning om miljö och arbetarskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".