Maya Olsén från föreningen Samhällets Styvbarn vid en barnsäng på Göteborgs stadsmuseum. Foto: Erica Hedin
Maya Olsén från föreningen Samhällets Styvbarn vid en barnsäng på Göteborgs stadsmuseum. Foto: Erica Hedin

Barnhemsbarnens berättelser på museum

"Det är fler än vad vi tror som varit samhällsplacerade"
1:42 min

Göteborg stadsmuseum öppnar i morgon, lördag, en utställning med autentiska berättelser från barnhemsbarnen som bland annat vistats på barnhemmet i Vidkärr. 

Nu skriver Stadsmuseet ett nytt kapitel i historien om barnhemsbarnen på Vidkärr och det sker i samarbete med barnen, som nu blivit vuxna göteborgare.

I morgon öppnar utställningen om ett mörkt kapitel i Göteborgs historia, där autentiska berättelser varvas med föremål från barnhemmet, bland annat en spjälsäng i stål.
Och från Vidkärr har man plockat ner ett bit av det staket som fortfarande finns kvar i Vidkärr.

Maya Olsén i föreningen samhällets styvbarn visar fotot på sig själv som liten, vistelsen på Vidkärrs barnhem har präglat henne även om hon länge höll minnena ifrån sig.
– – Det gick inte längre, till slut brakade jag ihop, berättar Maya Olsén. Många tror kanske inte, men man kan minnas från det när man är riktigt liten. Jag skulle fylla två när jag 1962 var en månad på Vidkärrs barnhem.
Maya Olsén är bara en av alla vuxna göteborgare som bidragit med sina berättelser inför utställningen, som hon ser som en upprättelse för alla som for illa som barn.
– Locket lyfts nu verkligen av och vi vågar prata om detta. Det är så många som inte vågar, men börjar man prata om det här i grupper visar det sig ofta att många fler än man tror varit samhällsplacerade som barn, säger Maya Olsén.
I samband med utställningen visas teater och det blir seminarier och guidade turer. Marie Nyberg utställningsproducent, hoppas att utställningen så småningom permanentas i Göteborg, även om det är en nationell angelägenhet.
– Tillsammans skulle man kunna skapa en nationell utställning, säger Marie Nyberg, för historien är en del av nutiden. Och barnhemsbarnens historia får inte glömmas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".