Byggnadsställningar kring ett flerfamiljshus. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eftertraktad syn i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Byggtakten är alltför låg

Nya negativa byggsiffror för Göteborg
1:06 min

Nyproduktionen av bostäder i Göteborg ligger fortfarande på en alltför låg nivå för att kunna möta den stora efterfrågan som finns. Det visar siffror från fastighetskontoret.

Trots att politikerna, byggbolagen och fastighetsägarna säger att byggtakten måste skruvas upp i Göteborg händer väldigt lite.

Den låga byggtakten på mellan 2 000 och 2 500 bostäder per år som vi haft i nästan 15 år ökar inte i år heller. Under de tre första kvartalen har det totalt byggts drygt 1 600 bostäder, lite över 600 av dom är hyresrätter.

Allmännyttan har fått politikerdirektiv om att öka sitt byggande till cirka 1 200 bostäder per år. Men endast 128 nya lägenheter är vad allmännyttan i Göteborg klarat under årets tre första kvartal.

Dagens bostadsproduktion i Göteborg är så långt ifrån alla politiska målsättningar man kan komma. Politikerna har två målsättningar inom de närmsta åren; först upp till 4 500 bostäder/år och sedan 7 000/år.

I år kommer den totala byggproduktionen att hamna på lite över 2 000 nya bostäder, inte ens hälften av dem blir hyresrätter och bara ett fåtal av de nybyggda lägenheterna kommer att ha en hyra som de flesta människor anser sig ha råd att betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".