Mattias Axelsson, samordnare för Göteborgs nya nätverk för bostadspolitiska aktivister. Foto: Tommy Johansson/Sveriges radio
Mattias Axelsson, samordnare för Göteborgs nya nätverk för bostadspolitiska aktivister. Foto: Tommy Johansson/Sveriges radio
Bostadskrisen

"Antingen fel på politikerna eller på allmännyttan"

Kritik mot det låga bostadsbyggandet
1:39 min

Bara 1 600 bostäder har byggts hittills i år i Göteborg. Det här är pinsamma siffror, säger Mattias Axelsson, samordnare för Bostadsvrålet, som är Göteborgs nya nätverk för bostadspolitiska aktivister.

Sämst i klassen är de kommunala bostadsbolagen som under de tre första kvartalen i år bara byggt 128 lägenheter.

– Politikerna borde ta sig en allvarlig funderare över vad man håller på med när det nu visar sig att allmännyttan bygger så lite. Och detta i ett Göteborg med en stor brist på hyreslägenheter, säger Mattias Axelsson.

– Nu har ju allmännyttan ett beting på 1 200 lägenheter per år.

Och så bygger dom 128 lägenheter. Vad tyder det på?

– Här finns ett problem. Antingen är det fel på allmännyttan eller på politikerna.
Det behövs ju byggas mycket fler lägenheter i Göteborg. Befolkningen växer nästan fyra gånger så mycket som det byggs, säger Mattias Axelsson.

Han menar också att det finns ett problem när man renoverar och bygger om äldre lägenheter.
Dom nya hyrorna blir mycket höga och det menar Mattias Axelsson är en direkt följd av bostadsbristen i Göteborg.

Fastighetskontorets siffror för de tre första kvartalen i år är ingen rolig läsning. Det har hitintills bara byggts 1 600 bostäder i stan. Frågan är om man kommer upp till 2 000 för hela 2014.
Göteborg har sen tidigare en mycket lång bostadskö.

Att då komma över en hyresrätt med human hyra kan bli ett tioårsprojekt för många unga människor. Men det är inte bara allmännyttan som syndar i bostadskrisens Göteborg menar Mattias Axelsson

– Vi har några få byggjättar som dominerar scenen i Göteborg och i Sverige.
Här bör kommunen släppa in mindre och medelstora byggföretag. Det finns en alldeles för dålig insyn för oss medborgare som innebär att vi har små möjligheter att påverka byggandet. Det är mycket dom här slutna rummen där tjänstemännen och dom stora byggföretagen sitter och planerar, säger Mattias Axelsson.

Nästa helg hålls en stor konferens med olika bostadsaktiviteter av sammanslutningen Bostadsvrålet, en paraplyorganisation som är öppen för allmänheten. Temat för Bostadsvrålet i helgen är just allmännyttan. Konferensen hålls i Kulturhuset Falken vid Redbergsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".