Martin Wannholt (m)
1 av 2
Martin Wannholt (m) Foto: Madeleine Blidberg
Cecilia Magnusson (M)
2 av 2
Cecilia Magnusson (M) Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg

Moderaterna i Göteborg vill utesluta Wannholt

Cecilia Magnusson: "Han har brutit mot partiets stadgar"
0:52 min

På måndagskvällen kom Moderaterna i Göteborg fram till att man kommer begära att partikollegan Martin Wannholt utesluts ur partiet. Nu är det upp till partistyrelsen att ta beslut.

Martin Wannholt har hamnat på kant med sitt parti sedan han först öppet gått ut och kritiserat tågtunneln Västlänken och sedan mot sitt partis vilja tagit plats i Göteborgs kommunstyrelse. För att få kommunstyrelseplatsen samverkade han med lokala partiet Vägvalet i Göteborg.

– Han har brutit mot sitt partis stadgar som säger att man inte kan sluta avtal med andra konkurrerande partier, det är en sak man gör gemensamt i partigruppen, säger Cecilia Magnusson som är förbundsordförande för Moderaterna i Göteborg.

Kan man inte ha avvikande åsikter om man företräder Moderaterna?

– Definitivt, men man får anmäla det på medlemsmöten och inte kuppartat bete sig på det sättet Martin har gjort.

Moderaterna i Göteborg har sedan Martin Wannholt lyckades "kuppa" sig till en plats i kommunstyrelsen uppmanats att lämna partiet, något han vägrat. Om partistyrelsen följer Göteborgsmoderaternas vilja kommer Wannholt bli politisk vilde i Göteborgs kommunstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".