Drogen Spice.
Spice som polisen konfiskerat. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Sex till sjukhus – misstänks ha rökt spice

Polisen: "De låg och hade svåra kramper"
1:11 min

Sex ungdomar fördes under måndagskvällen till sjukhus i Göteborg, varav fem i ett allvarligt tillstånd, efter förmodligen ha missbrukat drogen spice.

Det var strax före klockan sju på kvällen som polisen fick in larm om stökiga och påverkade ungdomar i Nordstan. När polisen kom till platsen stod det klart att ungdomarna var påverkade av någon form av narkotika och flerqa fördes till sjukhus. 

– Inom SU har vi fått in sex patienter under kvällen, fem män och en kvinna. För fyra av dem är tillståndet allvarligt, för en är det allvarligt men stabilt och för en är det stabilt, säger Carina Larsson på Sahlgrenska Universitetssjukhusets pressjour till tidningen.

Enligt henne är det inte klarlagt att de var påverkade av just spice, men enligt polis som befann sig på platsen under kvällen ska det bland annat ha handlat om missbruk av spice, något som också polisens presstalesman Thomas Fuxborg tillstyrker.

– Det var uppgifter från en av de här ungdomarna, säger Thomas Fuxborg.

I vilket tillstånd var de när polisen kom fram, var de kontaktbara?

– Vissa var det, men några låg och hade svåra kramper. Det är ju skrämmande med tanke på all information som varit de senaste veckorna att ungdomarna fortfarande provar på det här, det är ju livsfarligt och man vet aldrig vad som kan hända.

 Förutom de sex ungdomar som vårdas på sjukhus har polisen omhändertagit ytterligare fyra ynglingar misstänkta för narkotikabrott, eget bruk. På en av dessa har man påträffat vad som misstänks vara spice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".