Caroline Aronsson och Hanna Lindfors med sin idé på nyföretagardagen på Stadsbiblioteket i Göteborg.
Caroline Aronsson och Hanna Lindfors pitchade sin idé idag på Stadsbiblioteket. Foto: Ivar Huntington/ Sveriges Radio

Glada miner på nyföretagardagen trots dystra siffror

"När en brukare hade ramlat hittade vi inte några förkläden"
1:45 min

41 olika idéer från Göteborgsområdet pitchades idag inför en jury under nyföretagardagen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Det är den statliga företagspartnern Almi Väst som står bakom tävlingen och förstapriset är 15 000 kr.

Bakgrunden är att nyföretagandet i Västsverige har stannat av. Hanna Lindfors och Caroline Aronsson jobbar annars inom vården men har nu startat ett företag då de såg ett stort behov av nya hjälpmedel inom hemtjänsten.

– Man hänger upp den över en dörr så fyller man på med förpackningar av skyddsmaterial, engångsförkläden, skyddshandskar, handsprit och tossor. Och det finns även munskydd och papperskorg på, det säger Caroline Aronsson.

Det var under ett arbetspass som Caroline Aronsson tillsammans med hennes kollega Hanna Lindfors inte kunde hitta förkläden när en brukare hade ramlat.

– Och då blev vi lite irriterade och tänkte "varför är inte allt samlat på ett ställe"?

Under dagen var 70 personer på plats på Stadsbiblioteket och målet med dagen var att koka ner de 41 idéerna till en etta, en två och en trea, som vann 15. 000, 8000, respektive 5000 kr. En av de som också tävlade var Sam Manerabi som tyckte det var svettigt att på bara några minuter försöka sälja in sin idé. 

– Vi heter ju Crowdfund Solar och det handlar om att vi vill hitta en finansieringsplattform för solceller på platser i världen där det faktiskt lönar sig. Modellen blir att man kan komma in på vår webbsida och delfinansiera ett solcellsprojekt på till exempel ett barnhem i Indien, säger Sam Manerabi.

Och en av anledningarna att man har den här nyföretagardagen i Göteborg är att takten av nyföretagande har stannat av i Västra Götaland. I Stockholm och Skåne har nyföretagandet ökat men i Västra Götaland ser det sämre ut och andra kvartalet i år minskade nyföretagandet med en procent från tidigare kvartal. Anna Lena Johansson, chef för företagsutveckling på Business Region Göteborg säger att det beror på att Västsverige har en lång historia av stora industriföretag och inte samma kultur av nyföretagande som i de andra regionerna.

– Det taggar oss ännu mer att jobba med den här frågan och en satsning som vi har på gång för att förenkla nyföretagandet är att etablera ett entrepenörskvarter förhoppningsvis i början av 2016. Syftet är att göra det enklare att starta företag och att hitta all service på ett och samma ställe, säger Anna Lena Johansson.

Vinnaren av dagens pitchtävling blev göteborgaren Andreas Gerward som vann förstapriset på 15.000 kr för sin nya behandlingsidé för kronisk ryggsmärta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".