Dietisten Frode Slinde med ett exemplar av Nordiska rådets näringsrekommendationer för oss i Norden. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Dietisten Frode Slinde med ett exemplar av Nordiska rådets näringsrekommendationer för oss i Norden. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Ökad köttkonsumtion syns i Ryaverket

Dietist: Begränsa intaget av rött kött till ett halvt kilo i veckan
1:48 min

Vårt allt ökade köttätande visar sig i avloppsvattnet på Ryaverket där man snart inte längre kan ta hand om allt kväve som kommer från oss.

Ökad mängd kväve och väntade hårdare krav gör att man nu bygger an en ny kvävereningsanläggning för 360 miljoner kronor.

-– Jo det är så att proteinet som finns i köttet innehåller omkring 16 procent kväve. Så när vi äter och sedan kissar och bajsar så hamnar det här på avloppsreningsverket.

– Sedan 1960 - talet har vi hela tiden ökat vårt köttätande och alltså har det kommit mer kväve i avloppsvattnet. Så vi har fått hit mer kväve och då måste vi också ta bort mer kväve så att vi inte övergöder havet, säger Susanne Tumlin som är utvecklingsingenjör på Gryab.

Om två år ska en ny kvävereningsanläggning stå klar som med hjälp av bland annat bakterier gör om kvävet som finns i avloppsvattnet till kvävgas

– Vi håller på och bygger en ny process och det gör vi för att möta den ökande belastningen som till viss del består av ökat kväve hit men också att befolkningen växer och att vi förväntar oss nya reningskrav, säger Susanne Tumlin.

Enligt SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, åt vi svenskar i genomsnitt 60 kilo kött och köttprodukter inlusive ben 1990 och på tjugo år har konsumtionen ökat till hela 85 kilo.

– Det är betydligt mer än vi behöver säger Frode Slinde som är dietist på avdelningen för klinisk nutrition och Sahlgrenska akademin.

– Det är de som har ett högt intag av rött kött och charkprodukter som bör lyssa på våra råd och minska sitt intag - inte barn och unga och gamla, säger Frode Slinde.

För mycket kött kan bli ohälsosamt och ge cancer i tjocktarm och ändtarm och köttproduktionen i sig har en stor klimatpåverkan. Däremot är vi dåliga på att äta frukt och grönt som man bör få i sig 500 gram av varje dag.

Så vilka fler rekommenationer har du?

– Begränsa ditt intag av rött kött (nöt, gris,lamm,älg) till maximalt 500 gram i veckan och ersätt det med baljväxter, spannmål, fisk och kyckling och tänk på att kötte är ett tillbehör och inte en huvuddel av en måltid, avslutar Frode Slinde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".