Villainbrott. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Allt fler villainbrott i storgöteborg. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Höstens inbrottsvåg är här

Mikael Efraimsson om inbrottsvågen i Göteborg
2:04 min

Höstens stora inbrottsvåg har kommit igång, något försenad och i helgen gjordes en toppnotering. Tjuvarna är allt från ligor till unga förstagångsförbrytare.

– Antagligen beroende på det fina vädret. Men sista helgen här hade vi närmare 30 bostadsinbrott i storgöteborg säger Mikael Efraimsson är förundersökningsledare från polisens inbrottsenhet.

Topp alltså?

– Ja tyvärr är det så.

Mer än vanligt?

– Jag vet inte hur det är jämfört med tidigare år, men nu har i alla fall den här höstvågen börjar på riktigt, något försenade jämfört med tidigare år.

Var har de skett?

– Väldigt spritt, sista helgen hälften i lägenheter hälften i villor. Tyvärr mycket i syd. Då menar jag Hovås, Västra Frölunda, Lindome, Mölnlycke och Mölndal. 

Ett nytt mönster en period var att tjuvar letade efter finare bilar, bröt sig in och tog nyckeln och använde bilen i andra brott. Proffsen lämnade tillbaks bilen på en granngata. Ett 15-tal poliser jobbar mer eller mindre heltid med bostadsinbrotten i storgöteborg, bland annat tekniker som åker för att säkra spår:

– Vi försöker i möjligaste mån komma upp i 50 procent, där är vi just nu. Men när det är så mycket som 30 inbrott på en helgklarar vi inte av den.

Hur går det då? Får ni dit någon varje dag eller?

– Inte varje dag, men varje vecka kan vi nog säga, får vi en träff. Det kan vara DNA från SKL, spår från annat håll, eller träff på annat sätt via gods.

Inbrottstjuvarna har olika bakgrund, några var två tjejer i 20-årsåldern som åkte dit i Långedrag för ett tag sen.

– Vi har allt från förstagångsförbrytarna, unga, narkomaner, missbrukare till de här så kallade ligorna som gör många inbrott på kort tid.

Men än så länge inga utländska ligor?

– Nej, inte vad vi kan se. Men vi håller på och jobbar med ett större ärende som rör sig från februari, där en utländsk medborgare dömdes för 21 inbrott. Nyligen greps hans medgärningsman utomlands och vi ska försöka få honom ställd inför rätta också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".