Mediha Ajredini och sonen Edin
Mediha Ajredini och sonen Edin. Foto Josipa Kesic

Fick vänta på kejsarsnitt - trots att fostret inte rörde sig

"Min dotter trodde att lillebror skulle dö"
1:58 min

Mediha Ajredin anmäler förlossningen på Östra sjukhuset sedan hon fick vänta på kejsarsnitt trots att fostret inte rörde sig. 

Mediha Ajredini menar att hon blev bortprioriterad då hon fick vänta på ett akut kejsarsnitt trots att fostret i hennes mage inte rörde sig. När Edin till sist föddes hade han navelsträngen fem varv runt halsen och syrebrist.

Mediha och hennes man turas om och leka med sonen Edin i deras vardagsrum som ser ut mer som ett lekrum än ett vardagsrum. Båda vill hålla honom så mycket som möjligt det märker man, som en kompensation för den tiden de inte kunde hålla honom när han vårdades på neonatalavdelningen.

– Jag vill inte släppa honom från min armar. Jag fick inte hålla honom när han föddes. Det kommer jag aldrig glömma hur mycket jag saknade att hålla honom i min famn, säger hon.

I samband med förlossningen fick han syrebrist och behandlades med kylbehandling därefter för att minimera hjärnskador. Han fick komma hem först flera veckor efter födseln. Han föddes på sommaren och det då som arbetsbelasningen på förlossningarna är som störst och det märkte Mediha klart och tydligt.

– Jag kände på personalen exempelvis på barnmosrkan att hon var stressad och orolig. Man fick inte tid med läkare. Exempel jourläkaren som de larmade hade inte tid att parta med mig. jag kände mig inte trygg som patient, säger Mediha.

I Medihas journal har läkare noterat såväl hög arbetsbelastning som fulla operationssalar samtidigt som det framgår av journalen att fostret inte mår bra. Mediha säger att hon blivit bortprioriterad.

Henrik Almgren är verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset

– Det är inga patienter som prioriteras bort. Prioteringar görs för att vi ska kunna använda våra resurser utifrån akutell situaton och kunna fatta rätt beslut, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".