Carlos Luna
1 av 2
Carlos Luna var idag i Göteborg för att diskutera medverkan i nästa års bokmässa. Foto Madeleine Blidberg
Vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén i ett unikt samtal med den katolska kyrkans högste ledare, påven Franciscus. Här gav påven audiens till flyktingarna Rudolfo och Carlos Luna.
2 av 2
Carlos Luna (till höger) tillsammans med påven Franciskus och Carlos bror Rudolfo (till vänster) i Vatikanen tidigare i år. Foto: Alice Petrén/Ekot.

Carlos övertalade påven att skänka sin kalott

"Vi har känt varandra sedan 60-talet"
7:45 min

Påven Franciskus har skänkt sin kalott till sin vän Carlos Luna i Båstad för att den ska säljas till förmån för utsatta romer.

Kalotten ska säljas på auktion i början av december. Pengarna ska gå till att hjälpa utsatta romer.

– Det är den första påven som hjälper romer på ett så öppet sätt. Romer som är så glömda och så hatade och som förlorade en miljon människor på nazismens tid. Och som aldrig har varit våldsamma. Romerna är det enda folk som inte varit i krig, säger Carlos Luna som bor i Båstad i Skåne.

Påven Franciskus och Carlos Luna är båda från Argentina och kom i kontakt med varandra redan på 1960-talet, men gick snart olika vägar. Carlos Luna blev gerillakrigare, och kom till Sverige som politisk flykting på 1970-talet.

De bägge återknöt kontakten förra året, när Franciskus blivit påve. Två gånger har Carlos Luna och hans bror varit i Vatikanen på besök.

Och det var när Carlos Luna i somras hjälpte till att samla in pengar och kläder till rumänska romer i Båstad som han kom på idén om hur man skulle kunna få in mer pengar till utsatta romer. Han skrev ett brev till påven och föreslog att han skulle skänka sin kalott.

– Det tog två veckor, och så ringde kardinalen till mig och sa att påven berättat och vill prata med dig. Och han pratade med mig, och han sa: "Carlos, jag har bestämt mig. Jag skickar den till dig. Det kommer att levereras med certifikat till dig i Båstad. Men jag skickar den till dig, Carlos, inte till någon annan. Och det är du som ska ta hand om det här. Det vet vad som ska göras. Det är dig jag litar på, säger Carlos Luna.

Efter det här beskedet har Carlos Luna varit i kontakt med auktionshuset Bukowskis, som lovat att auktionera ut kalotten i december och efterskänka provisionen. Och det kommer att ge mycket pengar, tror Carlos Luna.

– Vi tror att den kan säljas för några miljoner kronor. Det finns några företagsledare och experter som har varit i kontakt med mig och de säger att det här kommer att ge flera miljoner kronor.

Pengarna ska placeras i en stiftelse som nu ska bildas, och målet är framför allt att hjälpa romer i deras hemländer, i Rumänien till exempel.

– Vi kommer att jobba med organisationer som arbetar där på plats. Vi kommer att stödja många organisationer som idag finns i Sverige, Svenska Kyrkan och katolska kyrkan också. Och enskilda människor som själva finansierar en resa kanske med en lastbil med kläder, och som kan vända sig till oss och vi ger dem ekonomiskt stöd och hjälp. Målet är att hjälpa romer i hela Europa. Och målet är också att hjälpa dem så att de inte behöver komma hit. Så att de slipper åka runt i hela Europa och tigga, säger Carlos Luna i Båstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".