Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén framför en graf om vart kommunens pengar går. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
1 av 2
Hit går göteborgarnas skattepengar. Anneli Hulthén , kommunstyrelsens ordförande (S). Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Stina Svensson (Fi), Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V) står liksom Socialdemokraterna bakom den nya budgeten. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 2
Stina Svensson (Fi), Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V) står liksom Socialdemokraterna bakom den nya budgeten. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Mer personal till skola och äldreomsorg i röd-grön-rosa budgeten

"Vi ska se över klasstorlekar och ge mer lön till lärare."
1:23 min

De rödgröna  i Göteborg lade idag fram sin första budget med stöd av Feministiskt initiativ. Det var första gången Feministiskt initiativ var med om en politisk uppgörelse.

Budgetförslaget innehåller ökade satsningar på äldreomsorgen men även 130 miljoner kronor för att förbättra förskolan och skolan genom att anställa mer personal.

Och så blir det högre löner för vissa. Anneli Hulthén är kommunstyrelsens ordförande och socialdemokrat:

– Vi tittar på lärarna och deras löner som ska bli 250 kronor högre, utöver avtal, om man tjänar 30 000 kronor. Vi tittar på storleken på klasserna och att anställda fler speciallärare och specialpedagoger till barn med särskilda behov, säger Anneli Hulthén.

Nya kommunalrådet vänsterpartisten Daniel Bernmar har ansvaret för äldrefrågorna

– Jag är väldigt nöjd med att idag konstatera att vi gör en stor satsning på grundbemanningen inom äldreomsorgen tillsammans med det fortsatta utvecklandet av teknikstödet . Vi förstärker kontinuiteten och kvaliteten inom äldreomsorgen, säger Daniel Bernmar.

Hur kommer det att märkas?

--Vår personal kommer att få över 300 nya kollegor inom hemtjänsten och på äldreboendena.

De fyra partierna betonar de mänskliga rättigheter för papperslösa och EU-migranter och arbetet för kvinnofriden som får 6 miljoner och kvinnojourerna får 2 miljoner.

– Det handlar också om att stävja mäns våld över lag. Mäns våld riktar sig inte enbart mot kvinnor utan även mot HBTQ-personer och framför allt transpersoner, säger Stina Svensson.

De med lägst löner, som personliga assistenter och vårdbiträden, ska få högre lön. 

– Det är låglönesatsningar som vi vill lägga pengar på men också till kvinnodominerade sektorer för de med dessa yrken ligger långt efter mansdominerade sektorer

--Vi får en utjämning så smånigom på det lönegap som finns.

Det tar tid.

– Ja, det tar tid men vi ger inte upp , säger Stina Svensson (Fi)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".