Tonåring med diabetes. Foto: Björn Lindgren/TT
Forskarna har analyserat data från nästan 34 000 diabetespatienter i Sverige. Foto: Björn Lindgren/TT

Dubbelt så hög dödlighet hos personer med typ 1-diabetes

"Lyckas inte alltid hålla koll på blodsockret"
1:47 min

Personer med typ 1-diabetes, så kallad barndiabetes, löper mer än dubbelt så stor risk att dö även om de har full kontroll på sin blodsockernivå.

Och hos patienter med dålig koll på sitt blodsocker är dödligheten upp till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen, visar en studie vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet.

Lina Persson i Göteborg har haft typ 1-diabetes sedan hon var barn och hon lyckas inte alltid ha kontroll på sina blodsockernivåer.

– Jag försöker ha koll på mitt blodsocker men lyckas inte alltid. Det är som med allting annat i livet, man tänker att det måste jag sköta men så kommer det annat emellan. Jag har två små barn och ofta hamnar de i första rummet, säger Lina Persson.

Forskarna har analyserat data från nästan 34 000 vuxna diabetespatienter i Sverige och jämfört de med slumpvis utvalda personer ur normalbefolkningen.

Och tvärtemot vad man trodde tidigare visar resultaten att risken att dö i förtid är mer än dubbelt så stor för personer med typ 1-diabetes, även om blodsockerhalterna är välreglerade.

– Vi måste omvärdera de här patienterna som har god blodsockerkontroll, att det faktisk finns en högre dödlighet hos dem, säger Marcus Lind som docent vid Sahlgrenska akademien och överläkare i NU-sjukvården i Uddevalla.

Studien ger inte svar på varför risken för att dö är högre, men en teori är att en del patienter kan ha haft sämre blodsockerkontroll tidigare i livet och att det har en fördröjd effekt.

Bland patienterna som inte skötte sitt blodsocker var överdödligheten upp till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen. Typ 1-diabetes ger ofta följdsjukdomar som till exempel hjärt- kärlsjukdom.

För Lina Persson är dagens forskningsresultat en tankeställare.

– Ja, det här förstärker ju ångesten över att jag inte sköter mig.

Typ 1 hos 50 000 svenskar

50 000 svenskar, varav 7 000-8 000 barn och ungdomar, har diabetes typ 1. Det är dock den andra sjukdomen, diabetes typ 2 som är den vanligaste diabetessjukdomen.

Källa: Diabetikerförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".