Polisen på brottsplatsen på Mörnersgatan i torsdags. Foto: Björn Larsson/TT
Arkivfoto: Björn Larsson/TT

Göteborg satsar på att förebygga brott

"Det är viktigt att det gäller för hela stan"
1:35 min

Ett nytt program för att förebygga brott i Göteborg har klubbats av en enig kommunstyrelse. Och den beslutade samtidigt att ta fram en ny plan mot det tunga narkotikamissbruket i Göteborg.

Dialog och samarbete heter ett nytt 80-sidigt program som ska hjälpa kommunens förvaltningar att främja trygghet och förebygga brott. Det har stötts och blötts i kommunen i två år och presenteras nu med snygg layout och genomtänkta formuleringar om människors livsvillkor, trygga mötesplatser och drogförebyggande arbete, för att ta några exempel.

Dessutom har kommunledningen nu beslutat ta fram en ny plan mot det tunga narkotikamissbruket i Göteborg. Kommunalrådet Johan Nyhus (S) tycker brottsförebyggarprogrammet och narkotikaplanen är viktiga.
– Det är viktigt att det gäller för hela stan och det har ett stort värde att peka att det är viktiga frågor att jobba med.

Men de som ska läsa planerna ute i förvaltningarna vet väl redan vad som gäller?
– Det vet man förstås, men det kan också vara bra att markera en enhetssyn, säger Johan Nyhus.

Oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) tror också han att det brottsförebyggande programmet och en ny plan mot det tunga narkotikamissbruket kommer att få effekt.

– Det viktigaste är engagerade medarbetare, men planer kan stödja metoder, hur man gör om man inte är van, säger Jonas Ransgård, som också ser möjligheten att följa upp att saker också blir gjorda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".