Betalstation i Backa. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Trängselskatten används för att bevaka anställda

"Obehagligt att chefen övervakar oss"
1:43 min

Kamerorna  som används för att registrera trängselskatt används av arbetsgivare för att kontrollera hur de anställda sköter jobbet.

Arbetsgivare använder trängselskattens kameror för att kontrollera hur de anställda sköter jobbet. Kamerorna registrerar var och när arbetsfordon passerar stationerna och arbetsgivare kan sen jämföra de uppgifterna mot de anställdas tidlistor.

Detta sker trots att kameraövervakningslagen förbjuder arbetsgivare att använda kameror för att kontrollera sin personal.

Det är frukostdags på fiket i Sävenäs, hit kommer hantverkare, servicetekniker och andra som har bilen som en del av sin arbetsplats. De kör över hela stan, har ofta flera olika uppdrag och chefen på kontoret vet inte alltid precis var de finns eller när de tar rast.

Här träffar jag Magnus som är hantverkare, väl i bilen berättar han hur hans arbetsgivare så fort kamerorna kom på plats begärde ut listor från Transportstyrelsen över var och när de anställda passerat trängselskattens kameror och la i facken:

– Det skapade en dålig stämning direkt, säger Magnus. Folk blev förbannade och sura och kände sig misstänkliggjorda. Det var görtråkigt alltså.

Magnus chef vill inte låta sig intervjuas på band, men säger att han inte känner igen sig i Magnus beskrivning.

– Jag har lojal personal, säger chefen, tillika ägaren till byggföretaget i Göteborg som har mer än 30 anställda.

– Enda anledningen till att jag begärde ut loggar från trängselkamerorna var för att kolla att Transportstyrelsen debiterat rätt, säger han i telefon när jag frågar.

-Men det var inte så vi uppfattade det, säger Magnus. Vi uppfattade det som att titta på listorna, jag ser dem och ni ska se dem också.

Någon kan ju tycka att har man rent mjöl i påsen är man inte orolig för kontroll ?

– Helt rätt, en viss kontroll måste man ha. Men det är olustigt när det är tider och passeringer vid trängselkameror, som har en vettig anledning. Men långt senare, när de kommer på räkningen kan man inte försvara sig.

 

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till oss!
p4goteborg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".