Ingvar Carlsson talar vid Göran Johanssons minnesceremoni. Foto: Josipa Kesic/SR
Ingvar Carlsson talar vid Göran Johanssons minnesceremoni. Foto: Josipa Kesic/SR

Ingvar Carlssons farväl av en kär partikollega

"Vi pratade gärna om fotboll"
3:03 min

– Jag minns med värme våra möten i Göteborg. Vi talade om vardagsnära saker, sa före detta statsminister Ingvar Carlsson på Göran Johanssons begravningsceremoni.

Den före detta statsministern Ingvar Carlsson gjorde en tillbakablick och han pratar om den  "den tredje generationens" utmaningar. Till den tredje generationens socialdemokrater räknade han både sig själv och Göran Johansson. 

– Den tredje generationen ställdes inför andra men inte mindre svåra problem som få hade förutsett. Ökad konkurrens från omvärlden, nationalstaten som förlorade i inflytande. Ny teknik som förändrade villkoren, omflyttning från glesbygd till tätort med ökade spänningar mellan människor som följd, sa han i talet. 

– För oss socialdemokrater blev troheten mot värderingarna inte mindre viktiga. Men det dagliga arbetet kändes inte alltid lika glamoröst. Misslyckades den tredje generationen skulle socialdemokratin bli en parantes. Det var i den tiden Göran Johansson verkade. 

– Jag minns med värme våra möten i Göteborg. Vi försökte alltid hitta en stund där vi kunde tala på tu man hand. Vi talade om vardagsnära saker , om det som gav oss lust, glädje och avkoppling. Fotboll, absolut! Ingvar Carlsson avslutade talet med att läsa en dikt av Per Lagerqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".