En hand hålls på lagboken, Sveriges rikes lag, anno 2013.
Hovrätten friade sexbrottsling. Foto: TT

Grovt rättegångsfel enligt riksåklagaren

Hovrätten friade - rättegångsfel säger RÅ
0:57 min

En drygt 50-årig man försökte få en flicka under 18 år att sälja sex. Han åtalades för sexuellt ofredande i stället för försök till köp av sexuell handling av barn, och friades. Grovt rättegångsfel, menar riksåklagaren.

Det var grovt rättegångsfel enligt riksåklagaren när Hovrätten för Västra Sverige friade en man för sexuellt ofredande, och samtidigt konstaterade att mannen var skyldig till ett annat brott som han enligt domstolen inte kunde fällas för då mannen inte var åtalad för det. 

Det var för ett år sen som en drygt 50-årig man försökte få en flicka under 18 år att sälja sex. Flera gånger frågade han flickan som vägrade, hon ringde polisen och mannen greps.

Han åtalades för sexuellt ofredande, men friades i en oenig tingsrätt. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att flickan blivit sexuellt ofredad då ord stod mot ord.

Hovrätten konstaterade att flickans berättelse stämde och mannens agerande utgjorde försök till köp av sexuell handling av barn. Mannen begick alltså ett brott, men då mannen, enligt hovrätten, åtalats för så att säga fel paragraf - så friades mannen.

Men åklagaren ansåg att mannen inte kunde åtalas för försök till köp av sexuell handling av barn då det inte var bevisat att mannen trodde att flickan var under 18 år. Alla krav för att döma för försök till köp av sexuell handling var inte uppfyllda - grovt rättegångsfel konstaterar alltså riksåklagaren som vill att Högsta Domstolen undanröjer denna felaktiga dom och gör om rättegången i hovrätten.

Riksåklagaren vill också genom att peka på ett åtals hantering i en annan hovrätt, att Högsta Domstolen uttalar sig i frågan om vilket utrymme en domstol har att i domskälen behandla omständigheter som inte ingår i åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".