Försöksapa på Smittskyddsinstitutet  i Solna, arkivbild från 2000.
Försöksapa på Smittskyddsinstitutet i Solna, arkivbild från 2000. Foto: Claudio Bresciani/TT

Västsvenskt projekt kan ge färre djurförsök

Hoppas kunna testa läkemedel med metoden
1:31 min

Forskare i Västsverige utvecklar nu en ny metod som kan ersätta djurförsök. Med hjälp av stamceller kan man bygga upp nya organ som kan användas till säkrare läkemedelstester. 

– Om det här skulle lyckas så finns det möjlighet att korta utvecklingstiderna för läkemedelsbolagen. Det kan i sin tur leda till att läkemedlen blir billigare, säger Joakim Håkansson på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Det forskarna har gjort är att använda organ från avlidna djur eller människor och tvättat bort alla celler. Sedan tillsätter man stamceller från personer för att bygga upp organet igen. Denna metod har framgångsrikt används vid olika transplantationer, eftersom man på det här sättet kan anpassa organet efter den person som ska få det.

Projektet drivs av forskningsinstitutet SP och finansierars av Vinnova och Västra Götalandsregionen. Nu vill alltså Joakim Håkansson och han kollegor använda denna metod för att kunna testa olika läkemedel. Och för att i framtiden minska antalet djurförsök.

– Många tester måste göras på djur idag, det finns inga bättre metoder. Men de ger ingen bra spegling över hur det ser ut i människan. Om man istället använder den här metoden kan man minska antalet djurförsök, säger Joakim Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".