Laddbuss Västtrafik hybridbuss elbuss el hybrid buss drottningtorget
Västtrafik satsar på standby-bussar då tågen krånglar. Just denna är en el hybridbuss. Foto: Hanna Sandgren/SR

Bussar ska snabbt kunna ersätta tåg

För att vara bättre rustad för störningar i kollektivtrafiken nu i vinter satsar Västtrafik på standby-bussar som kan sättas in när tågtrafiken får problem.

Västtrafik har skaffat ett tiotal bussar som kan sättas in vid vid störningar i tågtrafiken i vinter. Tanken är att ha bussar stående i Mölndal och Partille som snabbt kan sättas in som ersättningstrafik och hjälpa resenärerna komma fram. På eftermiddagarna flyttas några av bussarna till Nils Ericsonterminalen för att finnas i beredskap under eftermiddagsrusningen.

Sedan några år har Västtrafik en vintersamordnare anställd, som fungerar som en länk mellan Västtrafik, kommunerna och trafikföretagen. Västtrafik säger sig ha god beredskap för de problem som kan uppstå. Prioriteringslistor för snöröjning, föråkare vid besvärligt väglag och förbättrad störningsinformation, är några av insatserna som Västtrafik satsat på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".