Folkteaterns VD Anna Rosengren blir ny kulturchef i Göteborg. Foto Ivar Huntington/SR
Folkteaterns VD Anna Rosengren blir ny kulturchef i Göteborg. Foto Ivar Huntington/SR

Teaterchef blir ny kulturchef

Anna Rosengren ny kulturchef i Göteborg
5:52 min

Folkteaterns VD Anna Rosengren blir ny kulturchef i Göteborg. Hon tillträdde som VD för Folkteatern för ett drygt år sedan och har tidigare varit chef för Sjöfartsmuseet Akvariet. 

– Det känns fantastiskt, jag är väldigt glad att jag har fått politikernas att leda kulturförvaltningens arbete i framtiden, säger en glad Anna Rosengren till P4 Göteborg efter att det blivit klart att hon blir ny direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning. 

Anna Rosengren är född och uppvuxen i Backa  och har verkat inom kulturlivet i 20 år. Hon har huvudsakligen verkat inom museisektorn och började sin bana på Stadsmuseet, där hon arbetat med utställningar och samlingsverksamhet. Men hon började sin bana som sanerare.

– Jag gjorde min ALU-praktik på Stadsmuseet som mögelsanerare på mitten av 90-talet.

Vidare har hon arbetat med att förnya Sjöfartsmuseet Akvariet, där hon gick vidare till sitt nya jobb som VD på Folkteatern. Där har hon arbetat med ett stort omställningsarbete för att få teaterns ekonomi i balans, förutom att hon också ligger bakom den nyligen öppnade teaterrestaurangen "Folk" i Folkteaterns lokaler vid Järntorget. Och det pågår just nu en het diskussion om vem som kommer bli ny VD på Folkteatern. Under ett styrelsemöte idag så kommer frågan att tas upp, och det det är ingen tvekan om att Anna Rosengren lämnar ett tomrum efter sig. 

− Anna Rosengren har gjort en beundransvärd insats på Folkteatern genom de åtgärder som varit nödvändiga för att anpassa volym och verksamhet efter de nuvarande anslagen, säger Linda Nygren, ordförande i styrelsen för Folkteatern. 

− Det har varit ett tufft förändringsarbete, men när jag nu går vidare är Folkteatern en verksamhet med stabil ekonomi och en tydlig strategi för framtiden, säger Anna Rosengren. 

­Anna Rosengren tillträder som direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning i mars 2015. Hon efterträder Christina Persson, som sedan oktober varit tillförordnad kulturchef efter att Björn Sandmark slutade i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".