Ove Krafft, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Foto: Emma Svensson /SR.
1 av 2
Forskare Ove Krafft. Foto: Emma Svensson /SR.

E-handel kan bidra till den annalkande köpcentrumdöden

" Jag tror att det är viktigt att inse att nästa generation kommer att bete sig på ett helt annat sätt"
1:50 min

Tillväxten för det klassiska köpcentrumet är mindre än tillväxten för handeln i övrigt. Det visar Köpcentrumbarometern från HUI research. P4 Göteborg åkte till Frölunda Torg för att ta reda på varför.

– Det finns ju allt under ett tak, och det tycker jag är bra. Vi har ju inte så bra klimat här heller, och det känns som att köpcentrum kan man ju gå i vilket väder det än är, och det är ju positivt, säger Natalie Löwfendal.

Men enligt köpcentrumbarometern från HUI Research så är faktiskt tillväxten för landets köpcentrum bara 0,8 procent jämfört med detaljhandelns tillväxt på hela 2 procent. Vad det kan bero på förklarar Ove Krafft, som forskar vid företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Jo, men jag tror att det är ett trendbrott på gång. Tiden är knapp för människor. Man vill nyttja sin tid på ett bra sätt. Man vill uppleva positiva saker och så vidare. Den här passiva, tråkiga delen av handeln vill man nog gärna släppa ifrån sig och då kan man hitta vägar att prenumerera på varor och olika delar av e-handel och så vidare, tror jag kommer.

På Frölunda torg ser man bara uppåtgående siffror. Vi hör David Schongin som är Centrumchef för Frölunda torg.

- Jag kan ju bara tala för Frölunda Torg och får väl konstatera då att vi är ett undantag då som bekräftar regeln. Vi har under de senaste fem åren ökat vår försäljning med över 80 procent och fått två miljoner nya besökare.

- Jag tror att det är viktigt att inse att nästa generation kommer att bete sig på ett helt annat sätt. De som är uppfödda med iPad och dator så att säga, de har mycket lättare att använda andra hjälpmedel för att handla. Så jag tror att den stora revolutionen kommer kanske om tio-femton år, säger Öve Krafft.

- Det är väl trevligt egentligen att handla i stan snarare än på köpcentrum. Och så kanske det finns för många köpcentrum nu också. Det byggs mer och mer. Så kunderna räcker väl inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".