Mats Pilhem Vänsterpartiet
Det vänsterpartistiska kommunalrådet Mats Pilhem. Foto: Tobias Edlund / SR

Trångt på Börsen efter ombyggnad

"Det viktigaste är att det blir effektiva arbetsplatser som utnyttjas rationellt"
1:21 min

Göteborgs kommunledning överväger att "förtäta" tjänstemännens arbetsplatser i Börskvarteret och i ett nytt samhällsbyggnadshus i kvarteret Traktören. 

Med ändrade arbetssätt kan arbetsytan per tjänsteman minska kraftigt på Börsen som ska byggas om.

En förstudie ska nu göras för att se om det går att få in fler tjänstemän på Börsen efter att kommunstyrelsen med flera flyttat till Rådhuset.

Tidigare har det sagts att 220 tjänstemän på stadsledningskontoret skulle kunna få plats i Börskvarteret efter ombyggnad. Nu finns tanken att 400 - alltså nästan dubbelt så många - med modern teknik och ändrade arbetssätt kan få plats på "aktivitetsbaserade arbetsplatser" som de kallas.

På samma sätt kan kvarteret Traktören i flyttkarusellen ge plats åt 1000 tjänstemän i det nya samhällsbyggnadshus som är tänkt att samla flera kommunala förvaltningar, samtidigt som vissa delar kan bli bostäder eller lokaler för uthyrning.

Ansvariga politiker i kommunstyrelsen säger att en förstudie är intressant för att se om det går, men att inget är bestämt.

– Det viktigaste är att det blir effektiva arbetsplatser som utnyttjas rationellt. Vi ska inte pressa fram högsta möjliga utnyttjande av varje kvadratmeter. Ingen tror på att vi kan pressa in en dålig arbetsmiljö och få ut goda resultat, säger personalansvariga kommunalrådet Mats Pilhem (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".