Volvobilar i långa rader. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Det går bra nu. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Bra konjunkturläge i regionen


Konjunkturläget i Västra Götaland har förbättrats ytterligare sedan i våras. Det största lyftet märks inom de transportrelaterade branscherna - fordonsindustrin, bilhandeln och transport och logistik.

 Den senaste konjunkturbarometern från Västra Götalandsregionen visar att nästan 15 000 fler personer var sysselsatta under det tredje kvartalet i år jämfört med samma månader förra året och sysselsättningen väntas också öka det närmsta halvåret.

Var fjärde företag räknar med att kunna anställa fler, medan bara knappt två av tio räknar med att minska personalen

Tillverkningsindustrin är starkare än på flera år och inom fordonsindustrin har läget förbättrats betydligt.

- Efter några dystra år ser det ut som om det håller på att vända på allvar för fordonsindustrin. Volvo Cars offensiva satsning på ökad produktion och nyanställningar i både Göteborg och i Kina är ett tydligt tecken på detta, säger Mats Granér analyschef på Västra Götalandsregionen.

En tredjedel av de företagen anger att konjunkturläget är bra.

Läget för byggbranschen har stärkts något sedan i våras även om det stora lyftet som företagen väntade sig har uteblivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".