Heden. Foto: Kristian Lönner/Sveriges Radio
Idag spelas det mest fotboll på Heden. Foto: Kristian Lönner/Sveriges Radio

Politiker: Heden klar inom fem år

Kjell Björkqvist (Fp): Nu får man äntligen vara glad
1:30 min

Nu till våren kommer detaljplanearbetet för nya Heden att komma igång. Men det är många som tycker att det gamla militära exercisfältet som blev breddfotbollens Mekka i Sverige inte får röras.

Vårens detaljplan är bara en del i en längre process innan byggare utsetts och vi vet hur Heden kommer att förändras i detalj. Bl a ska allmänheten få ta sig en titt på och och tycka till om nya Heden. Men det är många i Göteborg som anser att Heden är en så helig plats att man bara får stöpa om den rent marginellt.

Politikerna och stadsplanerarna har tänkt sig att det ska det finnas plats både för fotboll och andra aktiviteter samt för nya bostäder och samhällsservice.
Kjell Björkqvist folkpartist i byggnadsnämnden har väntat många år på att nya Heden ska gå från idéer till konkreta planer. 

– Nu händer det verkligen någonting med planerna för nya Heden. Jag har varit skitsur länge över stiltjen, så nu får man äntligen vara glad.

Tina Wallenius miljöpartist i byggnadsnämnden är inte störd av att det tagit så många år att komma fram med konkreta planer för Heden.

– Heden har kanske varit avdelningen för avancerad problemlösning  i Göteborg.
Så då kan det ha varit viktigt att det fått ta lite tid. Men nu tror jag vi är på väg för att hitta en lösning för Heden som kan hålla i lång tid framöver. 

Inriktningen för nya Heden är i grova drag klar. Det byggas ett underjordiskt garage med plats för 2 500 bilar. Det som byggs uppe på Heden ska vara hälften bostäder samt hälften kontor, handel och andra serviceytor. Ett stalltips är också att drygt femtio procent  av dagens markytor blir kvar för fotboll och andra evenemang samt någon form av parkanläggning. 

Johan Zandin vänsterpartist i byggnadsnämnden ser inte Heden som en nödvändig bostadsresurs.

– Göteborg har ju en unik fördel framför andra storstäder, vi har stora centrala ytor som ännu kan bebyggas. Vi har bl a Frihamnen, Gullbergsvass, Backaplan och Ringön. Så på Heden behöver vi ju inte bygga för att vi saknar mark för bostäder. Heden ska vi bygga på för att det finns stora, ödsliga och glesa ytor på den, menar Johan Zandin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".