Ann-Charlotte Carlsson och Fredrik Lindén på Turistrådet Västsverige. Foto: Epp Anderson/Sveriges radio
1 av 2
Ann-Charlotte Carlsson och Fredrik Lindén på Turistrådet Västsverige. Foto: Epp Anderson/Sveriges radio
Musselodlaren Adriaan van de Plasse med sin musselvagn. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 2
Musselodlaren Adriaan van de Plasse med sin musselvagn. Han ordnar även musselsafarier. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Samverkan ska fånga fler turister

"Vi konkurrerar med hela världen"
1:31 min

Allt fler turister ska lockas till Västsverige med en mer enhetlig bild av vad det är. På onsdagen anordnade regionens "Turistrådet Västsverige" den första turistrådsdagen i Eriksbergshallen i Göteborg.

Omkring 200 personer, som på olika sätt jobbar med turister i regionen, skulle peppas och fås att marknadsföra sig under den nya blå-gula logotypen Västsverige.
– Vi har samlat besöksnäringen här idag för att berätta om vad vi själva gör. Vad de kan få för hjälp av oss och hur vi kan locka mer turister hit, säger Turistrådets vd Fredrik Lindén.

Främst vill man alltså locka de tio procent av turisterna som inte är svenskar eller norrmän, säger turistrådets marknadsansvariga Ann-Charlotte Carlsson.

– Vi konkurrerar med hela världen, det är en otrolig konkurrens. Mycket handlar om att vi ska jobba ihop.

Och då ska man samsas om att marknadsföra mat och evenemang i skärgården och vår mångsidiga natur eller som man kallar det:
– Måltid-outdoor som stöttas av kulturen och sen har vi lyft det som vi tycker är viktigt för vår kultur. Allt från skaldjuren till Vänerns löjrom och ramslöken som blommar i maj. Vi har en kontrastrik natur och en unik kust, säger hon.

En som lever upp till ambitionerna är musselodlaren Adriaan van de Plasse. Han sökte nya samarbetskompanjoner på turistrådsdagen till sitt mångåriga arbete med turister.

– För att nå skärgården vill man gärna uppleva något. Vi kör ostron- och musselturer i Lysekil. Vi har stark tro på vår kust och vår skärgård, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".