Balett balettkillar Svenska balettskolan Guldfoajen
Från vänster, sittande: Auguste Marmus, David Wl Abtah, Dante Lagercrantz, Mattheus Bäckström, Emanuel Heimann Ippolito. Jack Hartill är inte med på bilden. Foto: Jakob Lagercrantz
P4 Morgon

Balettkillar från Göteborg intar Kungliga Operan

"Det är hoppen och de svåra grejerna som gör att man fastnar för balett"
6:37 min

Sex killar från Svenska balettskolan i Göteborg är just nu på Kungliga Operan i Stockholm för att vara med i baletten Raymonda. Vi ringde upp 13-årige Mattheus Bäckström, som berättar om hårt arbete på scenen.

De sex dansarna från Göteborg är 11, 12 och 13 år gamla och är efter en audition nu på plats i Stockholm.

– Det är väldigt spännande att se hur hårt de riktiga dansarna jobbar, säger Mattheus Bäckström, en av Göteborgsdansarna.

Själv dansar han tre timmar om dagen, och har dessutom teorilektioner på morgonen på balettskolan. Mattheus har tidigare dansat hiphop, och det var tack vare Göteborgsoperan som han började med baletten - det var efter att operan haft en "killdag" som han började. Han berättar att man lockas av hur svårt det är med baletten:

– Det är mest hoppen och piruetterna och de svåra grejerna man får göra på scen som gör att killar fastnar, berättar han.

Drömmen är självklart att bli riktigt bra i framtiden:

– Vad som helst kan ju hända på ett par år, men just nu vill jag allra helst bli en stor balettdansare, säger Mattheus Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".