Domkyrkan i Göteborg.
1 av 5
Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
Altaret renoveras i Göteborgs domkyrka
2 av 5
Altaret fräschas upp inför nyöppnandet den första advent. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
Domprost Karin Burstrand
3 av 5
Domprost Karin Burstrand framför det nyrenoverade kyrkorummet. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
Karin Burstrand. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
5 av 5
Karin Burstrand visar upp rummet där Domkyrkans alla körer övar. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Domkyrkan i ny skrud

"Det är allas kyrka"
1:52 min

Domkyrkan i Göteborg har genomgått en omfattande renovering och håller stängt den här veckan för att justera det sista innan det stora återöppnandet den första advent.

En vanlig novembertorsdag har kyrkan omkring 400 besökare. I dag håller kyrkan stängt, och det märks att många som planerat in ett besök blir besvikna.

Domprost Karin Burstrand

-- Vi kommer nu in genom stora porten och ser rakt fram i Domkyrkan att färgerna har blivit annorlunda. Bänkarna har en pärlgrå färg, kan man säga. Och pelarna har fått en gråmelerad nyans, till skillnad från förut när de var röda, säger Karin Burstrand.

En tydlig doft av målarfärg och nyrenoverat möter besökaren i Domkyrkan mitt i centrala Göteborg. Mycket är nytt i det uppfräschade kyrkorummet. Bland annat har tornet gjorts om invändigt så att det nu går att åka hiss upp till femte våningen.

Domkyrkan, som byggdes 1815, har också fått några nya funktioner. Bland annat invigs barnens katedral, där de yngre kyrkobesökarna kan klä ut sig i prästkåpor och hålla gudstjänst.

Exakt hur mycket pengar renoveringen kostar är svårt att säga i nuläget, men i runda slängar rör det sig om ungefär 50 miljoner kronor. Vi hör domprosten Karin Burstrand igen:

– När kyrkor renoveras eller byggs så söker man också kyrkoantikvarisk ersättning. Så man får också igen pengar på det sättet. Jag kan inte riktigt säga var vi landar i dag, säger Karin Burstrand.

Det var 30 år sedan kyrkan renoverades sist. När blir nästa renovering?

– Det kommer nog att dröja, säger Karin Burstrand.

Behövs det göras mer egentligen?

– Jag hade gärna velat göra mer, men man kan inte alltid få som man vill. Jag hade velat göra mer arbetsrum i tornet. Så att vi som arbetar här skulle kunna vara närmare kyrkorummet. Det handlar också om framtid. Om man kanske inte kan ha kvar ett helt församlingshem så skulle man kunna göra allt man behöver i kyrkan, säger Karin Burstrand.

Johanna Storm
johanna.storm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".