En husfasad med fönster och balkonger.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Bostadskrisen

Politiker kritiserar allmännyttans låga byggtakt

"Tråkigt att ha en allmännytta med mycket muskler men lite vilja"
1:09 min

Trots uppdraget att producera 1 200 inflyttningsklara bostäder om året, kommer de kommunala bostadsbolagen bara upp i högst 300 bostäder i år. Det här får kritik av politikerna.

– Vi hade ju stora ambitioner med allmännyttan, men de har inte levt upp till det. Det är lite bekymmersamt och vi får se vad det beror på, säger Mats Arnsmar (S) ordförande i byggnadsnämnden.

Det var för två år sedan som allmänyttan fick ett beting av Göteborgspolitikerna att ta fram 1 200 inflyttningsklara bostäder per år. Först 2019 är de kommunala bostadsbolagen uppe i den siffran, enligt vd:n för AB Framtiden Annelie Snobl. Hon menar att det tar mellan sex och åtta år att skruva upp takten från ett nästan obefintligt byggande till 1 200 inflyttningsklara bostäder per år.
– Men från 2019 och framåt ska vi absolut ligga på denna höga nivå. Det är helt rimligt, säger hon.

Kjell Björkqvist (Fp) i byggnadsnämnden är inte alls nöjd nöjd med allmännyttan, han vill se snabbare resultat.
– Det känns mycket tråkigt att vi har en allmännytta med mycket muskler men med lite vilja. Och en vilja att bygga, den måste finnas, säger Kjell Björkqvist.

Redan på försommaren stod det klart att Göteborg inte skulle nå upp till de rödgrönas mål för mandatperioden på 10 000 nya bostäder. Nu har det visat sig att den största bidragande orsaken till detta är just allmännyttans klena byggsiffror. Hade de byggt 1 200 bostäder förra året och i år hade 10 000 bostäder nåtts och överträffats med mycket god marginal.

Johan Zandin (V) menar att pengar till ett kraftigt ökat byggande inte saknas.
– Allmännyttan har ju god soliditet, så nu gäller det bara att bestämma sig.

Bostadsköerna växer för varje år när alltfler flyttar in i bostadskrisens Göteborg. Bara under de kommande fem åren ökar befolkningen i stan med över 30 000 enligt prognoserna.
Väldigt många av dom behöver en hyreslägenhet och då är det många tiotusentals som redan står i kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".