Stefan Nordström visar Varbergsspårväg vid Göteborgsspårväg
1 av 3
Stefan Nordström visar Varbergsspårväg vid Göteborgsspårväg. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Karta över spåret.
2 av 3
Karta över spåret.
Järnväg bommar järnvägsövergång varberg
3 av 3
De gamla järnvägsspåren kan bli spårvagnsspår. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Spårvagn i Varberg kan bli verklighet

"Staden växer, det ligger i tiden"
7:30 min

När järnvägstunneln i Varberg är klar kan de gamla tågspåren bli spårvagnsspår. Förslaget kommer från tågprojektören Stefan Nordström.

Förslaget har Stefan Nordström från Tvååker lämnat in till Varbergs kommun. Och det är inte helt omöjligt att det skulle kunna bli verklighet, säger han och menar att det finns många fördelar med spårvagn.

– Staden växer, det ligger i tiden att vara en moderna stad med en modern infrastruktur. Det är ju ett miljövänligt alternativ och på det här sättet skulle man kunna få till en bra lösning till en någorlunda rimlig kostnad, säger Stefan Nordström. 

Det handlar om att använda de spår som finns och bygga till 4,5 kilometer till för att få en ringled runt stan.

– Det är det befintliga spåret som går från stationen ända ner till Södra Näs och även bort till industriområdet, den totala slingan blir ju dryga milen då.

Det nya spåret går förbi sjukhuset, Håsten och Träslöv vid Österleden. Det är ett löst första förslag utan några kostnadsberäkningar eller mer långtgående undersökningar på hur det här skulle kunna fungera, men i och med att det redan finns spår så behöver det inte bli så dyrt i alla fall säger han.

Simhallen är ett ställe som skulle få en hållplats. Här sitter Ann-Britt Bismarck och fikar:

– Jag vet inte om jag tycker att det behövs, det är så trångt ändå i centrum. 

Men å andra sidan låter en hållplats vid simhallen inte helt fel, tycker hon.

– Det kanske blir jättebra, när det snöar och är dåligt väder och man inte vill köra, då skulle jag vilja ha en spårvagn här ute.

Förslaget är ett vanligt medborgarförslag som skickats till kommunen. Ann-Charlotte Stenkil (M) som är kommunalråd i Varberg tycker att idén är spännande.

– Man får ju absolut tänka sig för innan man plockar bort de gamla spåren. Sen är det ju en avvägning, tanken när vi får bort spåren så är ju att man får bort den barriären och frigöra massa mark så självklart får vi ju ställa de båda sakerna emot varandra, men jag tycker i alla fall att tanken är väl värd att titta lite närmare på, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".